Миньорите ще излязат на протест, ако предложената от правителството пенсионна реформа бъде приета в Парламента през септември. Това заяви навръх професионалния празник на миньора председателят на браншовия синдикат към КТ „Подкрепа” инж. Владимир Топалов.

Припомняме, в началото на август Министерският съвет предложи промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат да се увеличи с две години срока за пенсиониране за работещите в по-тежки условия на труд, като миньорите.

Топалов посочва, че в момента сред миньорите тече подписка срещу увеличаването на годините за пенсия и стаж и намаляването на пенсиите. На база събраната подкрепа и изказаните мнения ще се прецени каква точно форма ще вземат миньорските протести.

Освен с реформата в пенсионната система миньорите не са съгласни и с предстоящото затваряне на гълъбовския ТЕЦ Брикел. Според инж. Топалов стотици хора от града и региона ще останат без работа.

От бранша възразиха и срещу ниските цени на въглищата в мини „Марица Изток” и замразените заплати в сектора.

Не на последно място миньорите изразяват недоволството си от лошите условия на труд в мините. Показателно е, че България все още не е ратифицирала конвенцията на ЕС за безопасност и хигиена на труда.

В добивния сектор в България работят близо 30 000 души.