През изминалото шестмесечие на годината станахме свидетели на много резки движения на капиталовите пазари. След позитивното първо тримесечие за основните глобални индекси, второто донесе много негативизъм и завърши на червено, като изтри положителния резултат за периода. Това показва анализът на Карол Капитал Мениджмънт.

За този кратък срок развитите пазари отбелязаха няколко резки спада от по 10-15%. Развиващите се пазари, отбелязаха значително по-големи спадове, някои от които надминаха дори 15%., което напълно съответства на по-високата волатилност, с която те се характеризират.

Глобалните пазари

Въпреки последиците от финансовата криза и тежките проблеми в Западна Европа експертите не очакват Double dip recession макар, че за някои икономики в Европа тя може би е неизбежна. Предвид сериозните проблеми с дълга и предстоящите предизвикателства пред европейската икономика и проблемите в САЩ с безработицата и ниското потребление те са по-позитивни за икономиките на развиващите се пазари от Азия и Латинска Америка. Макроикономическите показатели и перспективите пред тези страни остават много силни.

Пазарите на Източна Европа

Пазарите в Източна Европа бяха силни през първите четири месеца на 2010 г. като много впечатляващи ръстове направиха Украйна /над 75% ръст/ и Румъния /над 30% ръст/. През месец май обаче настроенията се промениха и пазарите от Източна Европа се оказаха под силен натиск. Първото полугодие на 2010 г. определено не бе добро за по-малките страни от Балканите. Спадът през май и юни на американския фондов пазар задава негативен тон за търговията и през следващите месеци до края на 2010 г., е прогнозата на Александър Николов, портфейлен мениджър на Адванс Източна Европа. Много е вероятно да станем свидетели на низходящ пазар, макар все още да са възможни и някои по-позитивни сценарии. Дори и при негативно развитие на фондовия пазар в САЩ обаче, считаме, че низходящото движение ще бъде в голяма степен „контролирано” и няма да е така силно както бе през 2008г. Също така, вероятно низходящото движение ще бъде и по-селективно, което означава, че някои пазари и сектори ще се представят по-добре и дори може да останат във възходящ пазар през следващите месеци. Измежду пазарите в Източна Европа, с най-добри перспективи продължават да бъдат Русия, Румъния и Украйна, където големите акции не направиха нови дъна в края на юни въпреки срива на американския пазар, смята той

Към настоящия момент експертите са позитивни към пазарите на Русия, Румъния и Украина с оглед на сравнителната сила, която показват тези пазари спрямо някои от най-развитите пазари в света. По-малките и неликвидни пазари /Сърбия, България и Хърватска/ са еднозначно в низходящ тренд, който бавно и мъчително е вероятно да продължи.

България

На Българската фондова борса 2010 г. стартира с минимални повишения на индексите, но ентусиазмът бързо се изпари. При последвалия бавен и мъчителен спад /засилил се значително през май, SOFIX приключи полугодието с понижение от 12.7% при ниво 373 пункта. В процеса бяха пробити важни нива на подкрепа, което доведе до обръщане на краткосрочния тренд в негативен. Сред най-пострадалите са АДСИЦ дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – индексът BGREIT, измерващ изменението им се срина с близо 20% за полугодието. Макроикономическата картина в страната в момента е все още негативна, като вероятно в момента икономиката е близо до дъното на цикъла. България се очертава като една от малкото страни в света, които няма да отбележат ръст на БВП през тази година. Инфлацията в страната е под контрол, като това изглежда е единственият плюс от кризата. Дефицитът по текущата сметка също е на едно от най-ниските си нива, но и преките чуждестранни инвестиции спадат тревожно. Въпреки, че пазарът така и не успя да навакса изоставането си спрямо регионалните борси, тоталната липса на инвеститорски интерес е факторът, който диктува посоката. Поради това към момента натежават аргументите за продължаващо негативно развитие през следващите месеци, преди да бъде достигнато дъно за обръщане на тренда, смята Ганев.

IPO’s

Въпреки че са далече от нивата преди кризата, данните за първото шестмесечие на Европейската асоциация на фондовите борси сочат чувствително нарастване на броя на IPO-та в Европа спрямо година назад. Общо 111 нови компании са придобили публичен статут за периода януари-юни, 2010 г. спрямо едва 30 през същия период на миналата година. Отново лидер е Варшавската борса, на която са листнати 40 нови компании – над 35 % от общия брой IPO-та в Европа за периода.  Очакванията са, че тенденцията на активизиране на IPO-тата ще продължи, за което сочат и данните за новозаявени IPO-та в Европа.  

Суровини

Суровините остават една от най-добрите възможни инвестиции и за следващото шестмесечие. Позициите на медта и никелът бяха много добри през първото шестмесечие на 2010 г. Прогнозите за златото остават позитивни. Експертите на Карол са позитивни и за цените на селскостопанските стоки, където се очаква съживяване през следващите 6 месеца.  Очакванията са за силно движение при газта, тъй като този  ресурс изостана от ръста на капиталовия пазар и може да се счита за подценен актив към настоящия момент.

* Не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!