Регулираният пазар губи 360 млн. лв. през първото полугодие на 2014 г., а проблемът се задълбочава с очакваното намаление на потреблението на ток. Загубата се очаква да надхвърли 900 млн. лв. през следващите 12 месеца до юни 2015 г. Това оповести министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

По думите му 70% от разходите в енергетиката се дължат на възобновяемите енергийни източници и дългосрочните договори с т. нар. "американски" централи, а те дават 50% от енергията за регулирания пазар.

Щонов представи актуални данни за енергийния сектор у нас на първото заседание на Енергийния борд, проведено под ръководството на вицепремиера по икономическите въпроси Екатерина Захариева.

ВЕИ централите произвеждат 1.2 тераватчаса ток, при потребление от 17.1 тераватчаса и за това плащаме 665 млн. лв. на година, при стойност от 2.8 млрд. лв. на производството в цялата енергетика.

Според икономическия министър налице са пропуски в управлението на държавните фирми, създаващи предпоставки за корупция. Затова ще се направи оценка на загубите от липса на мениджърски потенциал и ще има промени в персонала, където е необходимо.

Пред членовете на Енергийния борд Щонов обясни, че финансовата позиция на Националната електрическа компания се влошава, а допълнителни разходи като делото за "Белене" или по-големи загуби могат да доведат дружеството до несъстоятелност. Задълженията на НЕК вече надхвърлят 3.1 милиарда лева.

В същото време вътрешното потребление се очаква да намалее в следващите години, което ще засилва ценовия натиск на регулирания пазар.