Нетната загуба на Националната електрическа компания достигна внушителните 586.5 млн. лв. към края на 2014 г., става ясно от годишния финансов отчет на дружеството.

Това е увеличение от близо 169% спрямо същия период на 2013 г., когато НЕК е била на минус с 217.7 млн. лв., пише "Труд".

Задълженията на дружеството също се увеличават и към края на миналата година вече достигат 3.48 млрд. лв. За сравнение през същия период на 2013 г. те са били 3.12 млрд. лв.

Лошите резултати на дружеството се дължат на изкуственото задържане на цената на тока преди година, коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

Според него обаче дефицитът в НЕК може да бъде преодолян чрез ограничаване на разходите, а не чрез повишаване на цената на тока.

Във връзка с исканията на енергодружествата за поскъпване на електроенргията той заяви, че не вижда основания това да се прави. Дончев припомни, че Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да определи дали компаниите от бранша имат основания за такива искания.

Други фактори за влошаването на финансовото състояние на НЕК са задължението ѝ да купува скъп ток, който след това продава на по-ниски фиксирани цени и излизането на повече потребители на свободния пазар. Заради лошите финансови резултати на НЕК в началото на тази година международната агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на Българския енергиен холдинг.

НЕК излиза на печалба през първото тримесечие на 2015 г. Компанията е отчела положителен резултат от 25 млн. лв. Това е подобрение от 119 млн. лв. спрямо същия период на 2014 г.