Недвижими имоти на стойност 30 млрд. евро, които на практика са непродаваеми, държат в активите си испанските банки. Според рисков анализатор, който консултира водещите кредитни институции в страната, в бъдеще Испания може да остане само с четири големи банки, тъй като малките и средните по размер банки с бизнес само на вътрешния пазар зависят от ръста в недвижимия сектор, пише Bloomberg.

Испанските кредитори притежават дълг в имотния сектор на стойност 308 млрд. евро и близо половината от отпуснатите кредити са проблемни, твърди централната банка. Миналата година Испанската банка нареди на кредиторите да държат по-високи парични резерви като гаранция за имота, който отчитат като актив в балансите си. Това от своя страна насърчи банките да продават имотите на пазара, вместо да чакат пазарът да се възстанови от спада, който продължава вече 3 – 4 години.

По-отдалечените поземлени парцели и незавършените жилища ще има да се продават още 40 години, твърди анализаторът от Мадрид Паблос Кантос. Загубите от недвижимости ще са толкова големи, че само големите банки като Santander, Banco Bilbao, La Caixa и Bankia са достатъчно силни, за да ги понесат.

Проблемът за банките ще се задълбочи, ако на изборите на 20 ноември спечели Народната партия на Мариано Рахой. Лидерът й, който води в прогнозите на социолозите, се застъпи за „разчистване и преструктуриране“ на банковата система. Рахой възнамерява да постигне икономическо възстановяване в Испания чрез засилване на кредитното предлагане.

Тази гледна точка се застъпва и от други специалисти, които виждат нуждата от нови правила за отчитане стойността на недвижимости. В някои региони на Испания земята на практика не струва нищо. 36% от банковите имоти са в крайбрежните райони, застроени по време на бума. 43% от непродадените нови жилища са в жилищни комплекси извън градовете, наричани ex-urbs. 35% от парцелите земя са в тези „извън – предградия“, на практика те нямат стойност.

От пика през април 2007 г. досега цените на имотите в Испания паднаха с 28%. Цените на земята намаляха с 33% общо за страната и с над 60% в провинции като А Коруня и Мурция. Експертите на Nomura са категорични: ако активите в недвижими имоти се оценяваха по точните им пазарни цени, всяка местна испанска банка би се нуждала от набиране на допълнителен капитал.

Според централната банка, най-голямата търговска банка на Испания Santander държи провалени ипотеки на стойност 9.2 млрд. евро. Следващите 5 банки държат иззети имоти за 24 млрд. евро.

Финансовата криза доведе до затварянето или поглъщането на десетки испански банки. На 30 септември гаранционният банков фонд на страната пое контрола в още три кредитни институции, оценявайки ги на 0 до 12 цента на всяко счетоводно евро. Според шефа на централната банка Фернандес Ордонес, преструктурирането в индустрията като цяло е приключило, след като 45 спестовни каси се сляха в 15.

Дотук са излети 17.7 млрд. евро публични средства за разчистване на банковите тефтери. Правителството го прави чрез изкупуване на банковите акции, като се превръща в собственик на фалиралите кредитни къщи. Според експертите, след 105 млрд. евро провизии за потенциални обезценки след началото на кредитната криза, нужни са още 60 млрд. евро имотни провизии в балансите на всички испански банки.

Банките се опитват да продадат некачествените имоти и да запазят за по-късно качествените – казва собственикът на най-големия сайт за имоти в страната. Сега не е добро време да се продава. При 22.6% безработица не е чудно, че имотните транзакции през септември са паднали с 28% на годишна база. Дотук броят на провалените ипотеки в Испания е 200 000 и може да нарасне до 600 000 през следващите години. В сектора говорят, че 1 млн. нови жилища в страната няма да могат да бъдат реализирани поне до средата на 2017 г. Цените ще паднат с още 15 – 20% в следващите две до три години.

Има огромно разминаване между обявени цени и цени, които клиентите и инвеститорите са готови да платят. При големите имотни банкови портфейли, там където става дума за първокласни имоти отстъпката е 30%. Портфейлите от земя, жилищни и търговски сгради вървят със 70% отстъпка.

Там е проблемът, обяснява Кантос – банките вече са обезценили имотите с 30%, след което цените падат с нови 70%, тоест трябва да се поемат още 40% загуби. Коя малка или средна банка би го понесла?