Оценката за безопасността на новия седми блок на АЕЦ "Козлодуй" се базира на проучвания отпреди 20 години и тъне в неяснота. До тези заключения стига анализ на Австрийският екологичен институт, изготвен по поръчка на министерството на околната среда на Австрия. 

Според доклада оценката за въздействието върху околната среда на новия реактор, направена от България страда от съществени недостатъци. 

Сеизмичната опасност при площадката е окачествена като ниска, но на база проучване за сеизмични опасности, извършено преди 20 години.  

Оценката на околната среда на практика не касае сценариите възникнали през последните 20 години, като терористично нападение със самолет, ситуация подобна на тази в АЕЦ "Фукушима" и т.н. 

Предоставената в доклада за ОВОС информация не е достатъчна да се преценят потенциалните радиационни последствия, причинени от тежки аварии. 

Анализът на българските експерти сочи, че при тежка авария в атмосферата може да бъдат изпуснати 30 TBq Цезий 137, но дори тогава няма да има на радиационен риск за Република Австрия.

В Австрийският екологичен институт обаче не са убедени в това. Според тях, при най-тежкия сценарий за авария – експлозия в реактора, причинена от удар със самолет, силно земетресение и т.н. с изхвърляне на радиоактивен материал авторите, няма как да се изключи радиоактивно замърсяване на територията на Австрия, тъй като данните в българския ОВОС не позволяват обективна оценка на опасността. 

Направеният анализ на щетите е за максимално разстояние от 200 км около АЕЦ "Козлодуй", докато за 48 часа, при скорост на вятъра от 5 м/сек радиоактивните частици ще бъдат пренесени на 864 км от централата. 

Третирането на покрити от проектирането и тежки аварии в доклада за ОВОС е много общо. Не е предоставена значителна част от съответната информация, като например списъка с разгледани покрити от проектирането аварии, ефективността относно предотвратяването и смекчаването на последиците от тежки аварии, както и сценарии за тежки аварии.

Австрийските експерти препоръчват да вземе в предвид и възможността от тежка авария и да се изчислят последствията от такава, в допълнение към разгледаните в ОВОС сценарии за ограничено изпускане на радиоактивен материал.