Бизнес климатът в България пак се влошава. След като през септември нямаше промяна и изглеждаше, че показателят е достигнал дъно, икономическата конюнктура през октомври отново се влоши, показват данните на НСИ.

 

Общият показател на бизнес климата през октомври 2012 г. се понижава с 2.7 пункта спрямо равнището си от предходния месец. При това влошаване има във всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

 

В промишлеността индексът бележи спад с 3.6 пункта в сравнение със септември. Влошават се както оценките за настоящото състояние на предприятията, така и очаквания на мениджърите за следващите 3 месеца.

 

Производствена активност в сектора намалява. Общата осигуреност на производството с поръчки не се променя, но е налице намаление на поръчките от чужбина. Средното натоварване на мощностите от юли до октомври спада с 1.8 пункта и достига 69.5%.

 

Основните затруднения в отрасъла продължават да са свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене в страната. Очаквания на промишлените предприемачи по отношение на продажните цени са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца

 

В сектора на строителство през октомври индексът на бизнес климата се понижава с 2.9 пункта поради по негативните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Активността в сектора намалява, а прогнозите за следващите три месеца са неблагоприятни.

 

Производственият график на строителните компании е осигурен с договори за средно 4.7 месеца, като е регистрирано понижение от 0.8 месеца от юли насам. Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-песимистични.

 

И тук несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ в най-голяма степен дейността на предприятията.

 

По отношение на продажните цени предвижданията на строителните предприемачи са те да останат без съществена промяна през следващите три месеца.

 

В търговия на дребно индексът на бизнес климата пада с 1.8 пункта спрямо септември. Търговците очакват спад на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца. Основните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла, продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

По отношение на продажните цени мениджърите не предвиждат увеличение през следващите три месеца.

 

В сектора на услугите индексът на бизнес климата се понижава с 1.3 пункта в сравнение с преходния месец. Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността и в този сектор, продължава да е несигурната икономическа среда.