Макар да не е окончателно решено и параметрите да подлежат на доуточняване, но в следващите години притеснената американска банка Bank of America възнамерява да закрие 40 000 работни места, научили са Wall Street Journal от вътрешни източници.

Мащабите на „икономиите“ са много по-големи от първоначалните очаквания за до 10 000 съкратени. Ако планът на ръководството на Bank of America бъде одобрен, тя ще заеме първо място в негласната класация, която досега се оглавяваше от глобалната HSBC с проект за 30 000 уволнения. В момента в американската банка работят малко под 300 хил. души.

В края на август вътрешна медия в банката посочи, че само през това тримесечие предстои закриването на 3500 работни места – като част от фирмен план всяко тримесечие да се правят икономии в размер на 1.5 млрд. долара. След срещата на мениджмънта миналата седмица в Шарлота, Северна Каролина, регионалните медии бяха научили за „30 000 по-малко работни места“.

Днес ръководството на BoA се среща отново, за да вземе нужните решения. От началото на годината пазарната капитализация на банката е паднала с 40%. Въпреки че на 26 август Уорън Бъфет предостави на кредитора 5 млрд. долара, банката все още среща затруднения в набирането на капитал.

С високите си загуби напоследък Bank of America е проблемното дете на американската финансова индустрия – коментира Handelsblatt. Тя носи лоши кредити още от времето на финансовата криза, когато купи ипотечния кредитор Countrywide, раздавал заеми с много ниски стандарти. В момента притежателите на ипотеки не могат да си плащат вноските – а бизнес партньорите на компанията настояват за компенсация.

Заведени са съдебни искове за милиарди заради измами в продажбата на ипотечни ценни книжа. Беше постигнато извънсъдебно споразумение с 22 институционални инвеститора в рекордния размер от 8.5 млрд. долара, което обаче наскоро е атакувано в съда от службата за защита на влоговете на гражданите FDIC.

След всички грешни решения от последните години, странно е че чак в средата на тази седмица шефът Брайън Мойнихън реши да направи промени в ръководството. Той назначи двама нови директори – управление на персонални богатства и частни клиенти. Бизнесът на банката ще се преструктурира в две основни линии: едната ще покрие нуждите на малкия бизнес и частни клиенти, другият отдел ще отговаря за по-големи предприятия и институционални инвеститори.

През второто тримесечие Bank of America постигна рекордни загуби от 8.8 млрд. долара. Затова компанията беше принудена да продаде свои акции на стойност 8.3 млрд. долара на Китайската строителна банка. Нетният приход на американските банкери с тази операция възлезе на 3.3 млрд. долара.