Темата за президентското вето върху актуализацията на бюджета се преекспонира. Нищо няма да последва, ако в кратък срок не се прегласува Законът за държавния бюджет и президентът също няма да спечели кой знае какво от това вето, коментира Стоян Александров, бивш финансов министър в правителството на Любен Беров, съобщава агенция „Фокус“.

Според него мотивът на президента за липсата на ясен разчет на заема от 1 милиард лева е несъстоятелен.

„Съгласете се, в една ситуация, в каквото се намира и световната, и нашата икономика, кой е този, който се оставя без една стотинка резерв, който може да разчете разходите до стотинка. Ако се случи нещо, какво правим тогава. Отново ще влизаме пожарно за поредната актуализация на бюджета?” Пита Александров.

Той посочи, че правителството носи отговорност за управлението на страната, в това число и за изпълнението на бюджета, има и контролен орган – Сметна палата.

Освен това за всяко изпълнение на бюджета се готви отчет, който се приема от парламента и парламентът дава своята оценка. Така че никой няма да остане ненаказан, ако похарчи някакви пари защото му хрумнало да ги похарчи за нещо.

Пренебрегва се фактът, че за 4 години ГЕРБ е похарчил близо 8 милиарда повече като е стопил фискалния резерв и е увеличил задълженията, а въпросният един милиард заем сега се преекспонира, каза още Стоян Александров.