Oбщо 7-8 хиляди туристи са на ваканция в курорта Банско, но българите са много малко. Почти не се чува родна реч по пистите. Преди няколко дни хотелиерите драстично свалиха цените на нощувките между 30 и 40%. 

"Принудени сме да го направим, защото това е начин да удължим сезона и да си гарантираме гости", призна председателят на Туристическата асоциация в курорта Мариана Спасова. Предишните години цените падали чак в края на февруари, но имало много естествен сняг и доста повече туристи. "Концесионерът на ски зоната прави всичко възможно трасетата да са на добро ниво. Но естественият сняг е малко и температурите са твърде високи. Но скиорите и сноубордистите карат, доволни са, защото и цените са ниски", допълва Спасова, цитирана от "Стандарт". 

В момента в курортния град, който е Зимната столица на Балканите, може да се намери стая само за 29 лева на човек, но не в частна квартира, а в добър тризвезден хотел. А в цената са включени закуска и вечеря. Никога по това време на зимния сезон не е било толкова евтино. В същото време в четиризвездни комплекси може да се ползва същата услуга срещу 39 лева. 

"От тези ниски цени се възползват най-вече румънци и турци, които понапълниха Банско. Традиционно в средата на февруари има гости от Русия, Украйна и Англия. Заради огромните отстъпки не се забелязва отлив на туристи, но за март почти няма резервации към момента", твърдят хотелиери. Те са категорични, че само с ниски цени, с много малка печалба, могат да спасят сезона. При това се ползват и различни екстри от гостите - басейн, джакузи, сауна. 

Малките семейни хотели пък предлагат нощувка със закуска и вечеря за не повече от 20 лева на човек. "Надяваме се, че с тези цени ще привлечем туристи и през март. Тогава тук идват най-ревностните любители на ските, които искат да покарат за последно за този сезон", казват собственици на хотели в Банско.