Нов авиопревозвач ще се появи на българския пазар през тази година. Това е испанската компания Vueling, която ще извърши първия си полет София - Барселона на 26 юни.

 

С нея броят на нискотарифните превозвачи нараства до три, а общият брой на самолетните компании, които оперират на местния пазар, достига 19.

 

През тази година ще се възобновят полетите до Киев, а дестинацията София - Венеция отпада от лятното разписание на Летище София.

 

През летния сезон от българската столица ще се предлагат 43 директни линии до останалите европейски столици. Очакванията на Летище София са, че за периода 31 март - 27 октомври ще излетят над 9 700 пътнически самолета, в които броят на пътническите седалки е 1.334 млн.

 

Най-удобните ежедневни връзки от Летище София са до Виена – 35 полета седмично на две авиокомпании. По най-популярната дестинация Лондон полетите са 30 седмично, като пътуващите имат избор измежду четири летища и четирима превозвачи.

 

Полетите до столицата на Германия – Берлин, през новия сезон са 18, а до Рим и Париж по 16 полета седмично. Два полета до Франкфурт и Истанбул всеки ден от седмицата осигуряват удобни връзки през тези летища.

 

Три пъти дневно са полетите до Мюнхен, а до Брюксел – 13 пъти седмично.

 

До Букурещ може да се пътува бързо и комфортно с две авиокомпании, предлагащи общо 11 полета през седмицата.

 

Повече от един път на ден са и възможностите за полет до Амстердам, Москва, Мадрид, Милано.

 

Полетите до Летище Жуляни в Киев ще се поемат от Wizz Air Ukraine и ще се извършват три пъти в седмицата.

 

Статистиката за дейността на летище София през месец март показва спад от 11.7% в броя на кацналите самолети до общо 3 191. Причината е в преустановените полети на украинската компания АероСвит, която обяви несъстоятелност в края на миналата година.

 

Обслужените пътници през март са били са 273 945, от които по международни редовни линии са пътували 251 473 пътника, а по вътрешни линии са пътували общо 10 080 пасажери. С 200 повече са туристите, пътували с чартърни полети – общо 11 907 за месец март.

 

Ръст от 5.3% на годишна база е отчетен при обработените товарни и пощенски пратки. Общият обем на каргото за месец март 2013 г. е 1 487 т спрямо 1 414 т за миналата година. Увеличение от 17% на обработените тонажи се наблюдава при товарните самолети.