Не се придържаме към опита на Румъния. Следваме наш опит, Румъния е различна държава с различна история през тези последни десетилетия.

Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в отговор на въпрос за актуализираната стратегия за противодействие на корупцията по висшите етажи на властта.

По отношение на румънския опит тя подчерта, че "не се придържаме към опита на Румъния и не правим "копи-пейст" на това, което се прави там.

Преди по-малко от десет дни в Румъния е имало много тежък скандал между агенцията за интегритет и т.нар. специализирана прокуратура, заяви Кунева и обясни, че въпросът "кой ще пази пазачите" в Румъния е много актуален.

Според нея опитът на Румъния е взет от Полша, която от своя страна е взаимствала от балтийските държани и е изучено като възможност опитът да се приложи и в България, каза Кунева.

"Дайте да видим какво е полезно за България и да го направим у нас", призова Кунева и обясни, че предложената от кабинета стратегия има три стълба - единен орган, национален координатор в лицето на премиер или вицепремиер и съвет с участие на неправителствени органи.

Предвижда се създаването на единен орган за превенция и борба с конфликта на интереси, като най-важната част от създаването на този орган ще мине през закон, обясни Меглена Кунева. Този орган ще вземе част от правомощията на Сметната палата, когато става въпрос за декларациите на около 6000 лица с висши отговорности, каза тя.

"Какво ще прави прокуратурата е въпрос на промяна в Конституцията, а това, към което се насочва правителството, е изграждане на специализирано междуведомствено звено между прокуратурата, ДАНС и МВР за разследване на престъпления, извършени от лица, заемали или заемащи висши държавни длъжности", обясни вицепремиерът. /БГНЕС/