Преди да се направи пълна оценка за последствията върху икономиката, не бива да се взема крайното решение за съдбата на Корпоративна търговска банка, коментира пред БНР директорът на Българската агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски.

През май агенцията даде добра оценка на състоянието на КТБ и Михайловски е категоричен, че е невъзможно показателите на една здрава банка да се влошат в толкова кратки срокове преди специалния надзор

"Специалната информация казваше, че има около 2% лоши кредити. При този анализ, който представят одиторите, той е около 80%".

Михайловски допълни, че още няма пълна яснота колко предприятия и хора ще пострадат при ликвидация на банката. Трябва да бъде направен такъв анализ.
"И да се реши кое е по-малкото зло, защото тук вече говорим за спасяване. В смисъл да се намери вариант за по-малки загуби за държавата".

Финансовият експерт посочва, че "п
ри всички положения при повишаване на риска, се повишават и лихвите. А ние, между другото, присъдихме рейтинг на България 3В- и тенденция е негативна. Една от основните причини да бъде тенденцията негативна е именно във финансовата система. Т.е. при повишаване на риска, разбира се, че се повишават и лихвените проценти по кредитите".

Михайловски допълни, че трябва да се върне доверието към БНБ.