Няма опасност от спиране на финансирането по която и да е оперативна програма, заяви във Варна министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Той обясни, че от Брюксел са похвалили оперативните програми “Регионално развитие” и “Околно среда”. Много добре се движат и други две програми “Административен капацитет” и “Развитие на човешките ресурси”. Най-проблемна засега остава оперативна програма “Транспорт”, посочи министър Дончев.

Той обясни, че спрямо предишни години процесите по усвояване на евросредства се движат в пъти по-бързо, но това пак не е достатъчно. На месечна база темпът на разплащане е 7 пъти по-голям в сравнение с предходния кабинет. Той обаче трябва да е 15 пъти по-висок, тъй като страната ни се намира в средата на програмния период, обясни министърът. Дончев е твърдо амбициран до края на годината размерът на разплатените средства да бъде двуцифрено число и то не обезателно десет.

Министърът призна, че проблемите са свързани основно с бавната реакция на администрациите по отношение на обработване на документите, на съгласуване и на сроковете на плащане.