По утвърдена вече лятна традиция застрахователи отново започнаха да сондират почвата за вдигане на цените на задължителната за автомобилистите "Гражданска отговорност".

Представители на бранша дори заговориха за 30% скок на тарифите наесен. Причината - неприети все още законодателни промени, свързани с т.нар."Зелена карта", която важи за няколко страни извън ЕС, пише "Сега".

От години застрахователите са длъжни да включват в полиците "Гражданска отговорност" и покритието, което дава "Зелената карта". Те пък правят отстъпки от цената на застраховката, ако клиентът не смята да пътува в държави извън ЕС.

Сега се предвижда сертификатът за покриване на щети, причинени на трети лица, да включи нови 13 държави извън ЕС. Точно това дава повод на компаниите да говорят за поскъпване на "Гражданска отговорност".

Според шефа на Националното бюро "Зелена карта" Орлин Пенев обаче приказките за 30% скок са несериозни. "Пазарът е твърде крехък и чувствителен. Не мисля, че може да се говори за сериозно поскъпване в скоро време", коментира Пенев пред БНР.