Председателят на Комисията за финансов надзор /КФН/ Стоян Мавродиев опроверга публикациите в медии за съществуването на програмен документ на КФН за развитието на капиталовия пазар.

Пред Агенция “Фокус” председателят на КФН Стоян Мавродиев уточни, че става въпрос за идеи, лични мнения и позиции за развитието на капиталовия пазар, които са били изказани от Димана Ранкова, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, отговарящ за Управление „Надзор на инвестиционната дейност”.

Идеите, които тя е споделила в неофициална среща с представители на инвестиционната общност, след това бяха екстраполирани от някои медии и едва ли не представени като програмен документ и намерения на Комисията за финансов надзор. Всъщност, в случая става въпрос за теоретични и философски разсъждения, които са лична позиция и мнение само на г-жа Димана Ранкова. Личните мнения на отделни членове на Комисията, при това изказани на неофициални, работни срещи, по никакъв начин не могат да представляват официална позиция на КФН и съответно в още по-малка степен могат да бъдат наричани „програмен документ”. Такива мнения не задължават комисията в никаква степен, заяви Стоян Мавродиев като на практика отрече съществуването на документа, изпратен за мнение до инвестиционната общност, с който и DarikFinance разполага.

Тези идеи, наред с много други, предстои да бъдат внимателно разгледани и анализирани и след колективно решение да се приеме официалното становище на КФН. Това становище е все още във фаза на обсъждане, заяви Стоян Мавродиев.

Когато комисията приеме официален, програмен, стратегически документ, той ще бъде гласуван от всички нас като колективен орган и след приемането му ще бъде официално обявен от мен като председател на КФН по надлежния ред. Тогава аз ще изпълня и моя обществен и институционален ангажимент да информирам медиите и да защитя всяка точка от така приетата програма, каза Стоян Мавродиев.

Разбира се, при обсъждането и дебата по тази програма ще вземем под внимание мненията на всички участници в дискусията, като намерението ни е да стигнем до консенсусно решение, което да бъде добро и в полза на целия небанков финансов сектор и на потребителите на финансови услуги, каза още Мавродиев. Фокус