Рязкото покачване на цените на акциите в САЩ може да води до опасен балон, според единия от тримата американци, които спечелиха Нобеловата награда за икономика за 2013 г.


"Аз не пускам алармата все още. Но в много страни нивата на цените на акциите са високи, а на много пазари недвижими имоти поскъпват рязко ... това може да свърши зле".


"Намирам , че бумът на американския фондов пазар е най-обезпокоителен", коментира Робърт Шилер в интервю за списание Der Spiegel.


Той счита, че опасността е голяма, тъй като икономиката на САЩ е "все още слаба и уязвима".

 

Пазарът на недвижими имоти в Бразилия също е в тревожно състояние, въпреки че резкият скок на цените на жилищата в страната е приписван на увеличаващата се средна класа и положителното икономическо развитие. Според Шилер обаче става въпрос за балон, подобен на този от средата на миналото десетилетие в САЩ.

 

Шилер спечели Нобелова награда за икономика през октомври за изследванията си, които помогнаха за подобряване на дългосрочните прогнози на цените на активите и движението на индексите на фондовите пазари.

 

Индексът S&P 500 в момента е с 26.6% по-висок спрямо началото на годината, като регистрира своята най-дълга серия от седмични ръстове от 2004 г. насам.


Както Dow и така и широкият фондов индикатор в Ню Йорк почти ежедневно чупят рекорди, а технологичният Nasdaq се търгува на нива, невиждани от Dotcom балона насам.