Работещите при първа и втора категория на труд, които се възползват от правото си на ранно пенсиониране до края на 2014-та година, ще получават пенсии от НОИ, съобщи социалният министър Тотю Младенов след среща със социалните партньори във връзка с решението на Конституционния съд за отмяна на част от поправките в кодекса за социално осигуряване, които засягат ранното пенсиониране.

Младенов обясни още, че заради отмяната на параграф 4а от преходните разпоредби на кодекса, прехвърлените в НОИ пари от партидите на категорийните работници няма да се връщат в частните дружества, а оттук-нататък вноските им ще отиват по новоразкрити индивидуални партиди в пенсионните дружества.

На 31 май Конституционният съд обяви текст от Кодекса за социално осигуряване, касаещ прехвърлянето на 108 млн. лв. от индивидуални партиди на категорийни работници в професионални пенсионни фондове в НОИ, за противоречащ на основния закон. Още при приеманите на премените в Кодекса депутати и от Синята коалиция, и от БСП обявиха, че ще сезират КС, като определиха решението на управляващите като национализация. След като КС обяви разпоредбите в параграф 4а за противоконституционни специалисти коментираха, че това няма да доведе до връщане на парите от НОИ в пенсионните дружества, но ще предотврати подобни действия в бъдеще.