Три години и седем месеца след като започна производство на телефони в Жуку, окръг Клуж, с инвестиция от 60 милиона евро, финландците от Нокиа обявиха, че закриват фабриката си в Румъния. Мотивите, на които се позоваха представителите на компанията са, че големите производствени единици в Азия предлагат по-добри условия.

"Адио, Нокиа! Стив Джобс ни остави без работа", пише по темата вестник "Адевърул". Nokia си е поставила за цел да намали разходите си с 1 милиард евро до 2013 година и да настигне конкурентите си на пазара на смартфони. Затварянето на фабриката в Жуку ще ореже над 5 процента от износа на Румъния и ще изпрати негативен сигнал към чуждестранните инвеститори, отбелязва изданието.

Оттеглянето на един инвеститор от мащаба на Нокиа няма как да не повлияе на румънската икономика. Още повече, когато става дума за втория по-големина износител, а възстановяването на икономиката зависи до голяма степен именно от износа, отбелязва още вестникът. Оборотът на фабриката в Жуку миналата година е бил 1,6 милиарда евро (1,3 процента от БВП на Румъния), но генерираната добавена стойност е доста по-малка - около 0,25 процента от БВП, заради значителния внос на компоненти.

Миналата година Нокиа беше вторият най-голям износител на Румъния след автомобилостроителната компания Дачия с износ на стойност близо два милиарда евро, казва председателят на Асоциацията на износителите и вносителите Михай Йонеску. Според него около 200 милиона евро са останали в страната под формата на заплати, данъци и такси.

Решението за закриване на фабриката в Жуку оставя без работа близо 2200 души, които твърдят, че нямат алтернатива за бъдещето. Със заглавия от типа "Служителите на Нокиа - прелъстени и изоставени" коментират този проблем румънските вестници.
 
Решението на Нокиа е изненадващо, като се има предвид, че фабриката е сред най-ефективните за компанията, коментира от своя страна вестник "Ромъния либера". Инвестицията се възвърна само след две години функциониране, оборотът на служител превишава един милион евро, а разходите за заплати са близо 1 процент от приходите, посочва изданието. Нокиа откри фабриката си в Жуку през 2008 г., след като премести там производството си от Бохум, Германия.

"Ще си тръгнат и други инвеститори", предупреди вчера румънският президент Траян Бъсеску, като отбеляза, че оттеглянето на Нокиа е явление, което Румъния е трябвало да очаква. "И други инвеститори ще си заминат, ако продължаваме да ги държим на място с бюрокрацията и с колебанието си да вземаме важни решения", подчерта държавният глава на пресконференция вчера.

БТА