Стратезите на банка Номура откриха защо Европейската централна банка се бави с интервенцията на пазарите. Преди почти един месец президентът на ЕЦБ Марио Драги обеща, че ще направи всичко, което е по силите му, за да спаси еврото. Това веднага бе изтълкувано от пазарите като заявка за интервенция. В очакване на такава инвеститорите започнаха да губят търпение и, което е по-важно, доверие, защото в очите им европейските лидери се превърнаха в хора, които повече говорят, а по-малко действат.

В случая с ЕЦБ обаче ситуацията е доста по-уплетена и забавянето има своите обективни фактори, става ясно от анализа на Номура, откъси от който са публикувани във Financial Times. От приложените цитати и графика става ясно, че обещанието на централната банка да помогне на Испания и Италия е свързано с изкупуване на техни облигации. Така ЕЦБ има потенциал да засили търсенето на такива книжа на дълговите пазари и лихвите по тези книжа да спаднат. По този начин изпадналите в затруднение държави отново ще могат да се финансират от пазарите на облигации.

ЕЦБ цели да постигне ефект върху цените на дългосрочните облигации, които се продават на първичен пазар, тъй като те са тези, които служат за ориентир на лихвите по останалите финансови инструменти.

Европейската централна банка обаче може да се намеси на вторичния пазар, където ще търси краткосрочни държавни ценни книжа. Такива се държат главно от банките в съответните страни. Проблемът е, че в голямата си част тези инструменти са вече блокирани под формата на обезщетения по отпускането на предишно финансиране и най-вече по линия на двете операции по дългосрочно рефинансиране на задълженията (LTRO), които ЕЦБ извърши от миналата есен до сега.  

Така се стига до ситуация, в която ЕЦБ има възможност да изкупи краткосрочни облигации от банките, но банките нямат какво да й продадат. Евентуално разрешение на този проблем е подмяната на обезпечението, прието при отпускането на заемите по LTRO, посочват стратезите на Номура.