Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъде ведомството, което ще поддържа единен регистър за всички язовири, водопроводи и защитни диги в страната. Това съобщи в интервю за рубриката „МеждУредие" на „Дарик кафе" министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Според днешното решение на правителството бъдещите промени в закона за водите ще възложат на икономическия министър Трайчо Трайков чрез предприятието „Язовири и каскади" да контролира техническото състояние на всички язовири и микроязовири у нас. Според министър Трайков трябва да се помисли кой да изпълнява принудителните мерки спрямо стопаните на язовирите. Подготвяните промени предвиждат още язовирите за питейни и енергийни цели да станат публична държавна собственост с оператор отново икономическото министерство, а язовирите и микроязовирите, които не са общинска собственост, да се стопанисват от дружеството „Напоителни системи" към земеделското министерство.

Пред Дарик министър Караджова коментира, че не трябва да остане нито един язовир в страната, дори и най-малките, който да бъде без ясен стопанин и без охрана. Ето какво още каза тя:

Искам да изкажа дълбоки съболезнования към хората, които изгубиха близките си и дълбока благодарност към спасителите, които предотвратиха много повече жертви.

Язовирите са проблем не от днес, особено малките се оказа като този, чиято стена се скъса. Оказа се, че никой в държавата не знае точния им брой и макар че за тях отговаря най-вече местната власт, имате ли вие, в Министерството на околната среда и водите по-ясна картина, за да може на базата на това, което вие имате като данни, да се изготви този прословут регистър за състоянието на всички язовири в страната.

Първо, искам да кажа, че защитата от наводненията има няколко аспекта. Едното е състоянието на съоръженията и дигите, които трябва да се поддържат в изправност. Другото е да има пълно обследване на територията на страната и не само в България, в Европа на всички места, за опасностите от прилив на високи вълни при обилно снеготопене и съответно проливни дъждове, каквито аномалии се очакват; големи засушавания, след това такива необичайни събития както като количества, така и като сезон, както се случи в момента.

По отношение на първия въпрос за техническото състояние и контрола на съоръженията вече дълги години има наредба, която оказва по какъв начин собствениците на такива съоръжения да ги поддържат в изправно състояние. За съжаление е липсвал единен орган с компетенции, със специалисти, с техника който да следи дали собствениците се държат отговорно, каквото е било явно очакването на нормативната уредба предвид опасността на тези съоръжения.

Анализът, който е направен, при това не от вчера, показа, че най-подходящо е това да се извършва от предприятие „Язовири и каскади" към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, предвид най-големия капацитет, потенциал и техника в рамките на страната. Така че това ще бъде предложение, което не е спонтанно решение от вчера, а резултат на анализи в предходни месеци за цялата инфраструктура във водния сектор, не само за съоръженията. Така че вчера на заседанието при премиера това бе окончателно решено и ще бъде въведено и в законодателните мерки.

Другата страна на въпроса е за съществуването на карта за цялата страна за рисковете от наводнения, които биха могли да се случат на 50, 100 или 1000 години, както специалистите казват. В момента разработваме такива карти и оценка на риска от наводнения. Този проблем е не само за България, той е за Европа, затова се въведе и такова европейско законодателство и ние се движим в сроковете както всички европейски държави, а те са следните: до края на 2012 година трябва да бъде направена предварителната оценка на риска от наводнения на базата на данни, които се съдържат в различни архиви и институции. След това да се изготвят планове за управление на риска от наводнения с конкретни мерки. Тоест там, където е необходимо, изграждане на допълнителни защитни диги или други технически мерки, така че цяла Европа и всички страни правят това в момента, имайки предвид това, което се случва по света с тези резки аномалии и проблеми.

Слушах ви внимателно с всички стъпки, които тепърва предстои и вие като институция да извървите в рамките на тези евроизисквания. Ще ви попитам така: вие не от вчера алармирате за проблема с малките язовири, въпреки че пряко не отговаряте за тях. Никой ли не чу предупрежденията или друго попречи за това бездействие на всички институции по веригата, за да се вземе по-рано едно такова решение малките язовири да влязат под нечия обща шапка за контрол, който очевидно е крещящо нужен.

Именно целта на предложенията, които правим за промени в нормативната уредба, се свеждат именно до това да няма нито едно съоръжение без оператор, тоест някой който да се грижи за него с отговорност. Второ, дори и не дай си Боже да има такива съоръжения, компетентните власти да имат право независимо от собствеността на това съоръжение да предприемат всички възможни действия за привеждането му в съответствие. Ние ще предложим общините, ако желаят, доброволно да се откажат от собствеността върху язовирите, които стопанисват, ако преценят, че нямат техника, специалисти, умения и познания да поддържат тези съоръжения.

Има ли, кажете ни по ваша информация, доколкото сте запозната, всички закони не можем да ги знаем наизуст, но има ли задължение язовирите в България да имат постоянна охрана, дори и най-малките и вие лично бихте ли предложили такава задължителна разпоредба, защото ако язовир „Иваново" имаше охрана или човек на пост, в Бисер със сигурност щяха да знаят много по-рано и да реагират по-бързо.

Абсолютно сте права, особено в такива ситуации с предупреждение за рискове от високи вълни и необичайни метеорологични условия това е задължително да бъде направено.

Едно е да се разбере кой, как, какво и защо не си е свършил работата, но допускам, че хората очакват от институциите да направят така, че до въвеждането на тези законови изисквания, за които става въпрос, които ще решат устойчиво въпроса за контрола и отговорността, до този момент и предвид огромната снежна покривка, която е натрупана по планините и не само, как ще се справим с тази ситуация при евентуално рязко повишаване на температурите и обилно снеговалене. Така че в това са концентрирани усилията ни в момента. Освен обичайната ситуация, която е с много огромно внимание и до момента и е следена и са давани предписания за изпускане на големите язовири, така че да могат да поемат допълнителните обеми вода, това ще бъде направено и за всички малки язовири. Тези, за които има информация, че са в добро техническо състояние, минимум 50 процента да се освободи обем, който да поеме снеготопенето, а тези, за които има индикации, че не са в изправност, да бъдат сто процента освободени.

Вчера ние подробно съобщихме мерките, които предприемате заради очакваното топене на снеговете след седмица-две или някъде в този период. Да се върнем на регистъра, такъв ще бъде ли направен?

Да.

Възложи ли ви премиерът на вас като институция да се ползват данни, които са при вас, и кога във времето наистина можем да имаме този регистър в всички паспортни, технически данни за язовирите и състоянието им?

Предложенията, които ще влязат като изменения в проектозакон, ще бъдат внесени в парламента и се надявам да се одобрят от народните представители. Какво е предложението? Всички съоръжения във водния сектор, няма предвид само язовири и микроязовири, но и водопроводи, защитни диги, цялата система от тези сложни съоръжения за снабдяване с вода, отводняване, пречиствателни съоръжения ще бъдат обобщени в единния регистър, който да се поддържа в МРРБ по информация, подавана от съответните собственици и оператори на съоръжения, така че да няма изпуснати съоръжения, да има пълна информация за тяхното количество и качество като техническо състояние и това да е основа за вземане на адекватни управленски решения.

Понеже се готви водната стратегия, предстои нейното разглеждане. Тя сякаш малко се позабави известен период във времето, но тава няма толкова значение. Не трябва ли според Вас, очаквам да изразите позиция, част от микроязовирите да бъдат съборени, дори такива идеи се появиха, много от тях са морално остарели. Пред Дарик кметът на Цар Калоян призна, че само единият от язовирите - „Езерче", би струвал като реконструкция над 2 млн. лв. Това е много скъпо като опция за една община, така че как трябва да се реши този въпрос, това наистина са много стари съоръжения на места.

Случай по случай ще се разглеждат. Там, където има нужда от съответното съоръжение микроязовир, независимо дали става дума за напояване на земеделски земи, напояване на животни или за ползване за други стопански цели, ще се направи оценка доколко ефективно да се ремонтира или съответно премахне като съоръжение. Не може да има еднакъв отговор за всички съоръжения, случай по случай ще се прегледат.

Но признавате, че има и такива случаи, при които картината е неспасяема и те са повече вредни, отколкото могат да помогнат на общината или на съответния район за напояване?

Да. Поне в нашето министерство, а доколкото ми е известно на други места не са получавани откази от стопанисване или поддържане на тези съоръжения от страна на общините. Но вярвам, че след тази поредна трагедия, която се случи, общинските съвети ще вземат отговорни решения, за да предадат тези съоръжения под контрола на държавата, така че да имаме сигурността, че те са управлявани, поддържани и наблюдавани както трябва.

Докато ние тук говорим и търсим истината за това кой на кого не е съобщил, че близо шест години пролука в язовирна стена стои и застрашава дадено населено място, в нормалните държави се слагат сензори и се следи не само за нивото на водата в язовири и други водни басейни, но и за нейното качество.

Има ли изобщо един проект в България, по който се работи, който да предвижда това - модерна автоматизирана система за ранно предупреждение.

За ранно предупреждение на какво имате предвид?

При такива аварии, сензори по язовирите, всичко това, което в нормалния свят започва да става практика, дали и у нас скоро можем да се надяваме на подобна техническа опция.

Ако говорим за система, която е при бедствия и аварии, не съм най-компетентният човек, който може да говори за това. Но мога да ви отговоря за системите за предупреждение по големите реки в България за големите вълни. Такава има изградена по поречието на Марица. Имам предвид система за ранно предупреждение за висока вълна, която се отнася не само за територията на страната, но и за нашите съседи Гърция и Турция, в случай че има висока вълна, тъй като това са трансгранични реки, така че тази система за предупреждение за високи вълни по големите реки съществува.

Какво още направихме пред последните две години? Изключително важна е ролята на НИМХ към БАН. Още през 2010 година предложихме и беше одобрено от парламента те да се включат в системата за измерване на количеството на водите в водоемите, в реките, да се следи непрекъснато нивото, така че поне в това отношение има яснота за следене на количеството на водите в реките.

Съвсем скоро, може би преди месец-месец и половина имах среща с директора на НИМХ господин Корчев, с който обсъдихме въпроса за модернизиране на тези системи, така както вече част от станциите са автоматизирани за предаване на данни в реално време към институтите, които могат да се ползват от тази информация, по същия начин да бъдат поетапно оборудвани всички станции на територията на страната. Следващото важно нещо, което беше също предмет на разговор на тази среща, е предложението на този институт, който е и най-компетентен в тази област в България, да се изгради модерна система за следене на снежната покривка на територията на страната. НИМХ е започнал подготовката на такъв проект, тъй като това струва немалко пари, ние се ангажирахме в помощ на подготовката на проекта и осигуряване на финансови средства. Това е една дългосрочна задача за устойчиво решаване на тези проблеми за защита от наводнения, за връзки между прогнози и реакции на хората, така че е много важно това последователно и поетапно решаване на нещата във времето, независимо колко са много нещата, които трябва да се свършат, трудни и изискващи финансови ресурси.

Дано ви стигнат, времето, парите и волята, за да завършите съвместно с тези институции проектите, по които се работи. Успех ви желая. Предстои време, в което ще бъде поставена на изпитание реакцията на институциите, тъй като наистина опасността от топенето на снеговете ще доведе до рискове от наводнения не само в България.