Норвежкият държавен инвестиционен фонд планира рязко да свие експозицията си към европейски ценни книжа и да се ориентира към развиващите се пазари в Азия и пасифика. Това стана ясно от изявление на финансовото министерство, цитирано от агенция Ройтерс. Фондът възнамерява да намали портфолиото си от активи с фиксирана доходност, както и от недвижими имоти от сегашните 54% на 41%.

В момента изложението на фонда към ценни книжа от развитите европейски държави е 47%. То ще бъде намалено на 38%. Инвестициите в инструменти с фиксирана доходност, емитирани от водещите европейски икономики, ще бъдат също свити от 60% на 40%.

В същото време фондът планира да увеличи експозицията си към развиващите се пазари от сегашните 6% на 10%. Ще се включат и ценни книжа от САЩ и Африка, като там увеличението ще е от 35% на 40%.

Причина за новия курс на инвестиране е че икономическото развитие поема в друга посока и това изисква промяна в инвестиционните стратегии, коментира финансовият министър на Норвегия Зигбьорен Йонсен. Той е категоричен, че това ще стане чрез разпродажба на европейски активи. Не може да се каже колко дълго ще отнеме изтеглянето на норвежците от заетите позиции в европейски активи. Фондът разполага с активи за $ 610 млрд., което прави по $ 120 хил на глава от населението. До 2020 година стратегията на фонда е да увеличи активите си до $ 1.03 трлн. Държавният инвестиционен фонд се захранва основно от приходите от петрол и газ, тъй като страната е основен производител на енергийни ресурси./Reuters