Добивът на петрол и природен газ в Норвегия спира заради стачката на служители в сектора, съобщиха от министерството на петрола и енергията, цитиран от AFP.

 

"Предвид сегашната ситуация добивът ще бъде ефективно спрян в полунощ", заяви говорителят на министерството Хаакон Смит-Исаксен. "Последицата от това е контролирано спиране на целия добив и износ на петрол от Норвегия".

 

Синдикатите заявиха решително, че няма да се откажат от исканията си за пенсионната възраст. "Готови сме да продължим стачката толкова дълго, колкото е необходимо", поясни говорителят на Норвежката асоциация петролната индустрия Мартин Стеен.

 

"Ако правителството не се намеси, стачката ще продължи, докато организацията на работодателите OLF не отстъпи пред исканията на синдикатите", посочи Стеен.

 

Над 700 служители в петролния сектор стачкуват от 24 юни с искане работодателите да преразгледат решението си да не предоставят специален режим на служителите, които искат да се пенсионират на 62 години или три години преди законната пенсионна възраст в техния професионален сектор и пет години преди законната възраст за пенсиониране в Норвегия.

 

Според Асоциацията на петролната индустрия, която представлява заетите в Statoil ASA и Exxon Mobil, спирането на добива в Норвегия не би трябвало да предизвика криза с доставките на горива в Европа поне "в идните няколко седмици", въпреки че Норвегия е осмият по големина износител на петроли вторият по големина износител на природен газ в света .

 

По изчисления на Statoil, стачката ще доведе до свиване на добива на най-голямата норвежка петролна компания с 1.2 млн. барела на ден.


Днес в Лондон цената на фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през август се покачва с 0.60%, до 98.78 долара за барел.