Данъчните отново започнаха масирани проверки по нощните клубове. През миналите две вечери са проверени шестте най-големи заведения в столицата, като за четири от тях не са открити съществени данъчни нарушения. В останалите две са констатирани различни пропуски.

Най-сериозният от тях е, че във фолк клуб е констатирано 8-кратно увеличение на оборота в сравнение с петъчните и съботни вечери на последния месец, тоест с периода преди наблюдението. Клубът е отчитал приходи от около 1800 лв. на вечер преди инспекторите да започнат проверките. На собствениците на заведението ще бъде съставен акт на стойност до 10 000 лв., започва и данъчна проверка, която да изследва дали нарушението се е извършвала системно.

Проверките на нощни заведения са резултат от анализ на риска, извършен в приходната агенция. Според него 88% от всички дискотеки и развлекателни заведения в страната укриват част или целия си оборот. Потенциалната щета за фиска от неплатени данъци от такива обекти възлиза на 12 млн. лв. годишно, според оценките на приходната администрация.

Проверките на агенцията на подобни обекти започнаха през август по цялото българско Черноморие. В резултат на едномесечно наблюдение на 36 заведения там, „на светло” беше изваден оборот от близо 4.5 млн. лв. Започнаха и ревизии на физически лица, собственици на фирмите, стопанисващи дискотеките по морето.

След началото на активния туристически сезон в зимните курорти, заведенията и търговските обекти там, също ще бъдат проверявани от данъчните инспектори.