Националният гаранционен фонд, който е дъщерно дружество на Българска банка за развитие, стартира програма за издаване на контрагаранции.

Чрез новата програма фондът ще допълва обезпеченията, изисквани от малки и средни предприятия, за да им бъдат издавани банкови гаранции, като издава контрагаранции по тях с максимален размер до 500 хил. лева и срок до 5 години.

Приоритет на програмата ще бъдат контрагаранции по издадени банкови гаранции за авансови плащания по Програмата за развитие на селските райони, Оперативна програма „Конкурентоспособност”, Оперативна програма за развитие на Сектор „Рибарство” и др.

Целта е да се улесни достъпа на предприятията до банкови гаранции и по-активното използване на авансовите плащания по оперативните програми.

В края на 2010 г. НГФ сключи споразумение с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, чрез което да се улесни достъпа до финансиране на бенефициенти по ОП за развитие на сектор „Рибарство”.

Целта на споразумението е да се подобри достъпа на български фирми до банково финансиране и да се ускори реализирането на инвестиции, чрез осигуряване на допълнителни гаранции по кредити, отпуснати от банки за осъществяване на проекти по Оперативната програма.