Длъжниците ще получават поне по 380 лв. от заплатата си. Съдебните изпълнители няма да могат принудително да взимат заплати и пенсии на длъжници, които са под минималното месечно възнаграждение.

Това гласят промени в Гражданския процесуален кодекс, които бяха одобрени от МС. Ако след удържане на налозите длъжник получава от минималната заплата до 600 лв., съдебните изпълнители ще могат да му удържат една трета от горницата над 380 лв., ако е без деца, и 25%, ако има деца, които издържа, пише "Стандарт".

Ако длъжникът получава заплатата си по банкова сметка, 380 лв. от нея също няма да може да се блокират от съдебния изпълнител, гласят промените. Съдебните изпълнители обаче ще налагат запори по електронен път върху банковите сметки на длъжници. Това ще намали таксите, които съдебните изпълнители събират от длъжника.

Съдебният изпълнител ще спира разпродажбата на имущество, ако до деня на търга длъжникът плати поне 20% от борча си и се задължи да внася по още 10% всеки месец, гласят промени. Сега длъжникът трябва да плати поне 30%, за да спре търга.

Предлагат се и още няколко промени, които да защитят правата на длъжниците. Например началната цена, от която започва наддаването за вещи на длъжници, трябва да е поне 85% от реалната им цена. В момента търговете започват от 75% от оценката на вещите.

Освен това за вещи над 5 хил. лв. и за автомобили, задължително ще се назначава вещо лице, което да ги оцени. За вещи на по-ниска стойност назначаването на вещо лице ще зависи от волята на длъжника и кредитора.

Промените предвиждат съдебните решения за издръжка, които са постановени в чужбина, да се изпълняват и в България. Така, ако на гурбетчия са определили да плаща издръжка на децата си по законите в Германия, той ще трябва да дава същите пари, дори да се върне в България.