Редица европейски държави, сред които и Германия, планират създаването на нова независима европейска институция, която да помага на изпадналите в затруднение държави - членки на еврозоната, съобщава германският вестник "Зюддойче Цайтунг".

Германия планира създаването на "европейски фонд за стабилност, растеж и инвестиции", става ясно от работен документ на федералното правителство, с който "Зюддойче Цайтунг" разполага.

Новата европейска институция трябвало да съществува паралелно с Европейската централна банка (ЕЦБ) и ще е независима като нея. Тя може да оказва спешна помощ на държавите - членки на еврозоната при строги икономически условия.

Държавите, които искат кредити от фонда, трябва да му предоставят гаранции под формата на резерви от злато или частни облигации например, уточнява изданието. Новият фонд щял да има "неограничен капацитет за рефинансиране", за да защитава еврото, се казва в документа.

Освен Германия Холандия, Финландия и Ирландия също са направили предложения по въпроса преди предстоящата среща на финансовите министри на държавите - членки в Брюксел в средата на януари, уточнява "Зюддойче Цайтунг".