Нова концепция за развитие на здравеопазването у нас ще разгледа правителството на редовното си заседание – докато фелдшери от цялата страна ще протестират пред парламента, в искане за регламентиране на техния статус. В дневния ред на правителството е също гласуване на допълнителни средства за трите творчески висши училища, както и промени в закона за гарантиране вземанията на работниците в случай на фалит на работодателя - научи Елена Бейкова от Дарик.

По първата тема - „Концепция за по-добро здравеопазване“ е името на поредния документ за провеждането на здравната реформа, който здравният министър д-р Стефан Константинов ще предложи за гласуване сред колегите си в Министерския съвет. Документът ще даде яснота, дали ще се закриват болници и как ще се преструктурира болничната помощ у нас.

Междувременно фелдшери от цялата страна днес ще протестират от 10 часа в градинката зад Народното събрание. Медицинските специалисти са недоволни от промени в Закона за здравето, с които според тях се ограничават правата им на работа. И според сега действащото законодателство тези медицински специалисти, които у нас наброяват 4000 души, нямат право да извършват определени дейности, за които са учили. От съсловната им организация твърдят, че всеки ден фелдшерите престъпват закона, заради липсата на лекари и несъвършенствата в правилата за работата им. Оттам твърдят, че в спешните центрове на страната работят предимно фелдшери, а не лекари.

В дневния ред на кабинета е и гласуването на допълнителни средства за НАТФИЗ, Музикалната академия и Националната художествена академия, които бяха обещани от премиера Бойко Борисов преди няколко седмици. Министрите ще одобрят отпускането на общо 300 хиляди лева като допълнителни средства за издръжка. Парите трябваше да бъдат преведени към тези училища преди няколко седмици от финансовото министерство, а след това да бъдат възстановени на бюджета чрез съкращаване на разходи на други ведомства. Благодарение на тях трите училища няма да излязат в дървена ваканция по време на зимния сезон.

Кабинетът ще одобри и промени в закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя, които ще задължат работодателите в срок до един месец от обявяването на несъстоятелност да уреждат всички документи на работниците, свързани с данъчно-осигурителното законодателство.