Заради риска от загуба на най-малко 276 млн. евро само по оперативните програми до края на тази година, задават нови уволнения в администрацията, стана ясно от думите на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова, цитирана от Mediapool

Предстои смяна на директора на управляващия орган на програма "Техническа помощ“ Ирена Първанова. Причината е забавено придвижване на постановлението, с което й се дава право да управлява програмата. Ефектът е, че два месеца – май и юни, не е имало плащания по "Техническа помощ“, от която се дават допълнителните заплати на администрацията. 

Това ще е второ уволнение на шеф на оперативна програма след това на Деница Николова на програма "Регионално развитие“ през юни. 

Неофициално се говори, че с постовете си ще се разделят още шефката на "Околна среда“ Малина Крумова и на "Човешки ресурси“ Наталия Ефремова. Златанова каза, че решението за това дали ще бъдат уволнени е на ресорните министри и тя не се меси. Вицепремиерът обаче отбеляза ниското усвояване на средствата по "Околна среда“ - едва 14% са възстановените от Брюксел пари по програмата. 

Под прицел е и директорката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова. Причината е крито писмо от Еврокомисията от бившия социален министър и настоящ депутат от ГЕРБ Тотю Младенов за забавени плащания по европейски проекти, каза Златанова. Тя разбрала за случая след запитване от Брюксел как се решават констатираните проблеми. 

Заради крито писмо от Брюксел неотдавна оставка подаде и шефът на Държавен фонд "Земеделие“ Румен Порожанов. 

Това не е чистка, ГЕРБ смени абсолютно всички шефове на управляващи органи на оперативните програми, след като дойде на власт, коментира Златанова.