Новата формула за парното се отлага с година. Днес или най-късно утре министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще подпише заповед, с която ще отмени прилагането на промените в наредбата за топлоснабдяването за този отоплителен сезон, която влезе в сила на 29 октомври.

Това съобщи той на заседанието на енергийната комисия в НС вчера.Министърът е стигнал до това решение, след като е получил множество становища и обаждания от страна на топлофикациите.

Според дружествата те няма да се справят технически и да пригодят софтуера си, за да изпълнят новите изисквания в наредбата. Драгомир Стойнев изтъкна, че Столичната община

създава изкуствено напрежение около наредбата за топлоснабдяването и го определи като политическо.

„Отлагаме, за да не създадем допълнителни трудности за гражданите”, коментира Драгомир Стойнев. Той обаче е категоричен, че промените са били по-справедливи за абонатите на топлофикациите и са били съгласувани с всички по веригата.

По-рано вчера на специална пресконференция в София топлинните счетоводители обявиха, че не знаят как да направят сметките за парно за октомври в столицата.

Столичната топлофикация е изискала от фирмите за дялово разпределение да правят сметките по новия начин още за октомври, който предстои да бъде отменен, докато в останалите градове в страната по новата методика трябваше да се изчислява чак за ноември. Истината е, че с промените в наредбата сметките за парното за тази зима щяха да се изчисляват по изцяло нов начин.

Сега прогнозният дял за всеки апартамент за идващата зима се смята според това какъв процент от общата топлина, използвана от сградата, е потребил този апартамент през миналия сезон.

По новата формула се изчисляваше средното количество топлина, което е консумирал всеки абонат през миналата зима. Това средно количество се умножава по броя на дните с отопление през конкретния месец тази зима.

На финала полученото се умножава по корекционен коефициент, който ще зависи от разликата в температурите за месеца тази и миналата зима.И за топлата вода се предвиждаше сериозна промяна, като прогнозното количество топлина за нея щеше се смята като 1/12 от общата енергия за подгряването на ползваните кубици вода от абоната, отчетена след изравнителната сметка.

Като цяло ефектът от промените за абонатите щяха да са по-равномерните сметки – големи  през зимата и малки през лятото.Милена Стоянова, шеф на „Техем”, коментира, че промените в  наредбата са изключително ненавременни защото се публикуват дни преди началото на отоплителния сезон.

Със заповедта на министъра

плащането на действителна сградна инсталация също се отлага

с година. Реалната мощност на сградата щеше да се смята и да се плаща, след като като от проектната се махнат всички демонтирани радиатори.

От фирмите за дялово разпределение се оплакаха още, че не са поканени да участват в обсъждането на предложенията за промени в Закона за енергетиката, които се отнасят за топлоснабдяването. То се провежда всяка седмица в четвъртък в енергийната комисия. Чуваме от медиите за промени, които се обсъждат, като например да се разреши изчисление на енергията на база кубатура, каза Ася Ангелова, шеф на асоциацията на счетоводителите и на фирма „Иста”.

Тя предупреди, че ако някой блок мине на кубатура, трябва да е наясно, че дори за празните апартаменти ще се плаща парно през зимата.

По отношение на идеята за преносимостта на уредите от асоциацията казаха, че досега не са чули ясно формулирана теза, за да могат да я коментират.

Според фирмите за топлинно счетоводство притеснително е, че

се изкарва много напред ролята на домоуправителя

Планирано е той да отчита уредите на съседите, евентуално да има договор с топлофикацията и да прави сметките. Според Ася Ангелова едва ли домоуправителят може да се справи с такова нещо, освен това който и да прави разпределението, то ще трябва да се плаща.

На енергийната комисия в НС вчера председателят на ДКЕВР Анжела Тонева съобщи, че до края на ноември ще се вземе решение дали ще се отнеме лицензът на ЧЕЗ.

„В комисията вече е постъпило заявление за отделяне на НЕК и ЕСО”, съобщи още тя.