Над 90 заповеди за премахване на незаконни постройки в района на язовир „Ивайловград” са издадени от експертите на Дирекцията за национален строителен контрол. Това обяви на първата си среща с медиите новият изпълнителен директор на ведомството Милка Гечева. Тя обобщи, че до края на годината ще бъдат премахнати  и 20 незаконни строителни обекта по Черноморието. Амбицията на ДНСК е да бъдат съборени още 30 строежа в разрез със закона до края на април 2011 година.

Новата шефка на ДНСК Милка Гечева обясни, че до края на година предстои и събарянето на седем незаконни строителни обекта в стария Несебър. Подписани са и 12 нови договора със строителни фирми за събарянето на други незаконни обекти край язовир „Искър”. Гечева припомни, че продължава и съвместната проверка с експерти от ДНСК и Министерството на околната среда и водите на около 50 язовира в страната и постройките в районите около тях.

До края на годината ще бъде готов и обобщеният доклад от проверката.

Имаме политическата воля за промяна, категорично заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Той подчерта, че е даден срок от шест месеца на новия шеф на ДНСК за изпълнение на представената стратегия за развитие на дирекцията и на така наречения екшън план.

За да бъде напълно прозрачно управлението в ДНСК, регистърът на незаконните строежи в страната ще бъде публичен, съобщи още Росен Плевнелиев.