Заемите за висше да се опрощават на отличните студенти с върхови постижения, при условие че останат да учат и работят в България. Това предвижда актуализираната Стратегия за висше образование, която бе приета вчера от Министерския съвет.

 

Идеята е така да задържим най-умните и талантливи млади хора и да спрем изтичането на мозъци. Едновременно това ще бъде и допълнителен стимул за зрелостниците да запишат да следват в университет и да учат усърдно, пише "Монитор".

 

От образователното министерство уточниха, че опрощаването на кредитите за висше може да бъде както частично, така и 100% от дължимата сума. Задължително условие обаче е вече завършилият висшист да продължи да учи и работи в страната ни.

 

Нов модел на финансиране на вузовете предвижда още стратегията. Целта е да се спре раздаването на пари на калпак в университетите и субсидията да зависи от качеството на образованието, а не от броя студенти.

 

Документът предлага 60% от бюджета на вузовете да се определя от резултатите от обучението, а 40% от числото курсисти. Специалностите, които не показват добри резултати, пък няма да получават държавно финансиране, пише още в документа. Промяната влиза в сила от 2016 г. Така ще бъдат закрити т. нар. специалности касички, които имат прием само за да вземат пари за брой приети студенти.