Нова възможност за нисколихвени кредити за малкия и среден бизнес подготвя икономическото министерство, съобщи ресорният зам.-министър Евгени Ангелов. Той ще бъде по инструмента JEREMIE, като част от ОП „Конкурентоспособност”. На семинар в Боровец, посветен на програмата, стана ясно, че до края на тази година ще бъдат отворени процедури по програмата на стойност 545 млн. евро. 71 % от всички постъпили искания за плащане до момента са разплатени.

Министерството работи по седем схеми, с които да изчерпа почти целият ресурс по оперативната програма, насочена изцяло към бизнеса, съобщи Евгени Ангелов. Едната е за револвиращ инструмент, чрез който малкият и среден бизнес да има достъп до нисколихвени кредити

„Нашето предложение в момента е 100 до 200 млн. евро да бъдат с нула процента лихва. Той да бъде комбиниран с ресурса на банките, който варира между 9 – 10 до 12 %, така че към предприятията ресурсът да отива на 5% до максимум 6 % лихва”, обясни Ангелов.

Зам.-министърът допълни, че ще бъде отворена и схема за енергийна ефективност. „Това е схема „Зелена индустрия”, по която ще има 40 млн. евро. Тя ще бъде насочена към големите предприятия”, каза Ангелов. По думите му големите предприятия са доста енергоемки, затова от министерството са направили анализ какъв ресурс могат да отделят за тях по това направление. Изчислението е показало, че по различните оси могат да се намерят до 20 %. Тази възможност ще започне до септември месец.

По оперативната програма има възможност малки и средни предприятия също да кандидатстват за проекти, свързани с енергийната ефективност. Те могат да бъдат само за по-енергоспестяващо оборудване или това оборудване да бъде комбинирано с енергоефективни подобрения на помощението, в което се работи.