Редица нарушения са установени при проверките на две общински предприятия в София, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова и обясни,че резултатите вече са изпратени в прокуратурата.

"Столичен автотранспорт" ЕАД, „Озеленяване” и „Екоравновесие”, занимаващо се с бездомните кучета, са извършвали финансови злоупотреби, заобикаляли са законови разпоредби и са уличени в корупционни схеми.

Проверката на „Екоравновесие” още не е приключила, но веднага щом това стане Фандъкова заяви, че ще вземе решение за уволнението на изпълнителния му директор – Петър Петров. Финансови злоупотреби със сериозни суми вече са констатирани при „Екоравновесие”.

От 2008 г. насам Столичен автотранспорт почти не е провеждал обществени поръчки, допълни началникът на отдел „Вътрешен контрол” Ботьо Ботев.

Материалите от проверката на Столичен автотранспорт и Озеленяване са изпратени в Софийска градска прокуратура, където се води досъдебно производство. С резултатите е запознат и СОС, който може да вземе решение за съдбата на ръководителите на двете дружества.

Редица нарушения за крупни суми са констатирани и при проверката на „Озеленяване”, поискана лично от Фандъкова в края на миналата година. Дружеството също не е провеждало обществени поръчки, обясни Ели Любенова от екипа на проверяващите.

Сключени са два договора с конкурентна фирма на „Озеленяване”, съответно за съхранение на растителност и за бартер на 53 хил. цветя. Сред другите нарушения на дружеството е лошо стопанисване на общинската собственост в капитала на дружеството, липсват фактури за редица сделки, купувана е недопустимо скъпа техника, наемани са и подизпълнители, което е в абсолютно нарушение на общинските наредби, обясни още Любенова.

Като пример Любенова обясни за нает специализиран автомобил за нуждите на „Озеленяване”. За него е плащан наем по 3 хил. лв. на месец, в период от половин година, при договорени три месеца. Автомобилът обаче е ползван само четири дни. Не е и поискан внесения депозит от „Озеленяване.

Тече и проверка по сигнал за неправилно репатрирани автомобили от „Паркиране и мобилност към Центъра за градска мобилност. Правят се и няколко рутинни проверки на МБАЛ и други общински фирми.