Председателят на НСИ Марияна Коцева уволни директора на дирекция „Демографска и социална статистика”, и.д.началник на отдел ”Демографска статистика” и експерт заради гафа с електронния формуляр за пробното преброяване. Дисциплинарни наказания са получили още двама служители от дирекция „Демографска и социална статистика” и дирекция „Информационни и комуникационни технологии”, съобщават от статистическия институт.

ОТ НСИ огласиха резултатите от възложената проверка по повод създалото се напрежение около пробното преброяване на населението и жилищния фонд в страната.

Доказано е, че е имало самостоятелно решение на държавен експерт и началник отдел за въвеждане в електронния формуляр за пробно преброяване на номенклатури с етнически групи в нарушение на утвърдената преброителна карта и неспазване на процедурата за съгласуване с директора на дирекция и ресорния зам.-председател.

Проверката е установила и недостатъчно ефективен контрол и съществени пропуски в подготовката и организацията на пробното преброяване на населението и жилищния фонд от страна на директора на дирекция „Демографска и социална статистика”.

Не са констатирани умишлени действия, които да целят създаване на етническо напрежение.

От статистическия институт подчертават, че той няма правомощия да създава или да премахва етнически групи. НСИ спазва правото на самоопределение на всички живеещи на територията на България, се допълва в съобщението.

За преброяването догодина ще бъде предложено електронният формуляр напълно да съответства на хартиената преброителна карта.

Припомняме, че във вторник Министерският съвет взе решение да бъдат освободени двама от заместниците на директора на статистиката. Преди това самата Мариана Коцева подаде оставка, но премиерът отказа да я приеме.