Бойко Борисов ще е министър-председателят на новото правителство на Бългaрия. Това каза след срещата с парламентарната група на ГЕРБ съпредседателят на Реформаторския блок, Радан Кънев.

По думите му, никога не е имало спор, че първата политическа сила трябва да определи премиера на страната.

От своя страна Румяна Бъчварова от ГЕРБ коментира, че съставът на кабинета е готов и консултации с РБ са на финалната права. Бъдещото правителство ще има трима вицепремиери и осемнадесет министри. Предвижда се министри да има и АБВ, допълни Бъчварова, като туризмът най-сетне ще се сдобие със собствено министерство.

Кънев коментира още, че програмната декларация, която подготвят с ГЕРБ, е най-подробният подобен документ в новата българска история, и допълни, че до момента много пъти са избирани министри без никаква програма, което е лоша практика.

Ще има ново ниво на коалиционна култура, каза Кънев. Според него подкрепа за програмата на правителството трябва да се търси от политически сили, които са заявили готовност за реформи.

Програмата на правителството бъде предложена за одобрение месец след неговото гласуване в парламента и тя ще е изключително подробна и ангажирана със срокове, допълни Кънев.