Депутатите от ГЕРБ, правителството, синдикатите и работодателите се обединиха около общ вариант за решаване на казуса с неизползваните и полагащи се за 2010 година отпуски. Вариантът, който се внася в дневния ред на социалната комисия в парламента, дава право на работещите да използват стария си отпуск от 2010-а година до края на 2012-а година. Така се запазва принципът на двегодишната давност, обясни депутатът Светлана Ангелова, която инициира срещата със социалните партньори. Този принцип ще важи и занапред, а новите отпуски ще се използват по график, подготвян от работодателя. Синдикатите приветстваха консенсусния вариант и застанаха зад тезата на социалния министър, че старите отпуски трябва да се чистят едва след като е използван текущият отпуск. По какъв ред ще се планират почивките и ще бъде ли възможно изчистването на старите отпуски?

Ако през изминалата 2010 година сте бързали да изчистите натрупаните преди нея стари отпуски и са ви останали 5, 10 или повече дни от полагаемия за същата година отпуск, можете да ги ползвате до края на 2012 година. Този срок предвиждат депутатите от ГЕРБ в новите поправки, които ще бъдат гласувани най-късно в началото на февруари. Промените запазват правото на работниците де прехвърлят до десет дни отпуск по производствени причини, който ще бъде с давност две години. Новото е, че въвежда право за прехвърляне на още до десет дни отпуск, обясни депутатът Светлана Ангелова. “Даваме възможност до десет дни по искане на работниците или служителите по лични причини да отложат платения си годишен отпуск за следващата календарна година, като това ще стане съгласувано с работодателя”, допълни тя.

Според така замислените промени личната причина няма да се конкретизира, но прехвърлянето трябва да стане с молба да работодателя и писмено потвърждение от негова страна. Новият законопроект урежда и сроковете за подготовка на график, по който ще се използват отпуските във всяко предприятие, както и в държавните ведомства, за които ще бъде направена поправка в Закона за държавния служител. Сроковете са еднакви с изключение на срока за тазгодишния график, обясни социалният министър Тотю Младенов.

“Това, което ще бъде предложено, е до 31 март тази година да са утвърдени графиците за ползване на отпуските за 2011 година. А оттук нататък до 31 декември всяка година трябва да бъдат утвърдени графиците за следващата година за ползването на отпуските и трябва приоритетно в графика да се ползват отпуските за текущата година. А това, което е останало от 2010 година, може да се ползва в графика и за 2011-а и за 2012 година”, каза министърът.

Приоритетното използване на отпуските за текущата година пред чистенето на старите е логично, заяви за Дарик Чавдар Христов, изпълнителен секретар в КНСБ. “Законът задължава работниците и служителите да ползват отпуските за съответната календарна година до края на годината, за която се полагат. Сега има едни остатъци от 2010 година, които също трябва да се ползват, които са свързани в крайна сметка с двегодишната давност. За догодина, като се правят графиците, би следвало да се планират отпуските за 2011-а и по възможност веднага да се планира и ползването на неизползваните дни от 2010-а. Идеята на министъра е това ползване на стари отпуски от 2010 година да стане както в 2011-а, така и в 2012-а”, обясни Христов.

Редът за изработване на график за ползване на годишния отпуск ще бъде регламентиран в наредбата за работното време, почивките и отпуските. Там ще бъдат разписани и правилата за използване на отпуск в случаите, когато един работник премине от трудово към служебно правоотношение или когато човек постъпи на работа, след като графикът за съответната година вече е направен.

КНСБ вече има предложение относно вида на наредбата, обясни Чавдар Христов. “Тези графици трябва да се подготвят на базата на заповед на работодателя и в тази заповед да се посочи кои са хората, които трябва да го подготвят, кой е периодът на концентрация на отпуските. Обикновено отпуските се ползват през лятото в периода юни-септември, как трябва да се изготви графикът отдолу нагоре, тоест да тръгне от структурните звена в предприятието да се стигне до горе и обратното. Ако е необходимо, да се направят корекции, да се направи по начин, по който да се даде възможност на всички структурни звена да работят максимално ефективно в периода на ползване на отпуските”, коментира синдикалистът.

Давността на отпуските няма да важи за служителите на МВР, ДАНС и отбраната, тъй като правилата за тях се определят в специални закони, за които не се предвиждат промени. За всички останали работещи неизползваните стари отпуски, натрупани преди 2010 година, ще могат да се използват без давностен срок и трябва да се изплатят в случай на освобождаване от работа. Ако служителят отсъства от работа по друга причина, предвидена в трудовото законодателство, например майчинство, давността на неизползвания отпуск започва да тече от годината, в която изтича причината за ползването на почивката.