Увеличава се броят на американците, подали заявления за получаване на помощи като безработни. По данни на министерството на труда на САЩ, през седмицата, която завърши на 7 август, броят на заявленията за обезщетенията се е увеличил с 2 000 до общо 484 000.

Тази статистика показва, че икономиката се е забавила и в следствие на това уволненията са зачестили, коментира Блумбърг. Броят на потърсилите помощ за безработица е най-високият от средата на февруари досега.

Общият брой на получаващите обезщетения за безработица е намалял с 118 000 до 4.45 млн. души, като до предходната седмица броят им наброяваше 4.57 млн. души.

Коментарите са, че компаниите губят доверие в икономическото възстановяване и са много предпазливи в наемането на нов персонал. Това от своя страна ще подкопае още повече потребителските разходи, които формират по-голямата част от икономиката на САЩ.

От своя страна говорителят на министерството на труда посочва, че е нямало някакви специални фактори, които са повлияли на повишението.

През последните седем месеца компаниите в САЩ наемаха нови служители, но в същото време и темпът на уволненията бе неочаквано висок. Редица компании елиминират цели управленски нива в стремежа си да минимизират разходите.

В обществения сектор, за да предотврати вълна от уволнения на публични служители, включително учители, правителството във Вашингтон тази седмица осигури 26 млрд. финансова помощ за федералните щати.