Снощи беше постигнато споразумение за нови финансови правила, включително за ограничаване на бонусите на банковите служители в Европейския съюз.


По силата на споразумението между Европейския парламент и ирландското председателство на ЕС, бонусите ще бъдат ограничени до едногодишната заплата на мениджърите, като максималният им размер ще бъде две годишни заплати, но само при изричното одобрение от акционерите.


Великобритания, в чиято столица се намира най-големият европейски финансов център, се противопоставя на всякакви ограничения върху банковите бонуси.

Премиерът Дейвид Камерън заяви, че ЕС трябва да се концентрира върху затягане на правилата за банките по други начини.

 

"За първи път в историята на регулацията на финансовите пазари в Европа ние ще ограничим бонусите на банкерите", каза със задоволство Отмар Карас от Европейската народна партия, който преговаряше за този проект от името на Европарламента.

 

Новата правна рамка ще въведе и капиталовите изисквания за банките на споразумението Базел III.

 

По думите на Карас, "същността е, че от 2014 г., европейските банки ще трябва да заделят повече пари, за да бъдат по-стабилни и да се концентрират върху основната си дейност, а именно финансирането на реалната икономика, на малките и средни предприятия и работните места."