Европейският съюз прие нови правила за електроенергийния пазар. В основата на поправките в общото законодателство стои проблемът с потребителя, който трябва да бъде защитен от спекулативно високи цени на електрическата енергия. Това ще става чрез вменяване на задължения на енергийните брокери, които ще декларират подборно сключваните от тях сделки и ще бъдат санкционирани, ако злоупотребяват с информацията, която достига до тях.

Новите разпоредби влизат в сила до края на годината и според комисаря по енергетика в ЕС Гюнтер Йотингер ще дадат тласък за интегритет на пазарите в Европа. 

Ето и част от поправките:

- Забранява използването на вътрешна информация при сделките по покупка или продажба на електроенергия наедро. Ексклузивна информация и такава, която има потенциал да повлияе върху цената, трябва да бъде разкривана преди страните да сключат дадена сделка.

- Забраняват се манипулативните транзакции или разпространяването на невярна информация, която води до погрешни заключения за състоянието на производството, потреблението или цените.

- Задължават се търговците на електроенергия да докладват за своята работа на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори (Agency for the Cooperation of Energy Regulators  - ACER). Тези доклади трябва да съдържат данни за цените, изтъргуваните обеми, време и място на сделката, има на купувача и продавача. От своя страна агенцията се задължава да извършва мониторинг на търговските дейности.

Правилата засягат няколко стотин компании, които ежедневно търгуват електроенeргия и газ наедро. Всеки ден те извършват по над 10 хил. сделки.

Енергетиката е чувствителна област, в която информацията за разполагаемите капацитети и производството им, както и потреблението оказват значително влияние върху цените на продукта. Тъй като електроенергията не може да бъде съхранявана, а трябва да се потребява в момента на производството, това също оказва своя натиск върху продажните стойности на електроенергията. В същото време нараства обема на електроенергията, която се търгува между държавите, което допълнително изисква наблюдение на процесите от по-високо равнище.

От новоприетите разпоредби, до тук всичко това се прилагаше от търговците на електроенергия, с изключение на изискването да се обявяват имената на участниците в сделките.