През 2012 година не се отчита спад на цените на наемите, за разлика от предходните 2010 и 2011 година, където те достигнаха най-ниско ценово ниво. Това каза в интервю за Агенция Фокус експертът по недвижими имоти Иван Горанов.

По думите му – това не се отнася за офис площите и търговските обекти, защото непрекъснато има нови предложения и много офиси остават незапълнени. Всичко е предмет на договаряне и могат да се намерят атрактивни предложения на достъпни цени, обясни експертът.

Той посочи, че най-търсени са оптималните семейни апартаменти с големина между 70 и 100 кв. метра. Болезнената дилема пред клиентите е дали да закупят, или да наемат жилище за период от 1-2 години, докато се ориентират какво ще се случи в икономическото развитие на страната, коментира Иван Горанов.

На въпрос - как се развива пазарът на недвижими имоти в столицата, експертът отбеляза, че за сметка на страната, в София се отчита лек спад. Положителната тенденция има във Варна, Пловдив и Стара Загора. В София непрекъснато се строят нови жилищни кооперации, което разнообразява пазара, а цените зависят от района, в който е разположен апартаментът.

В райони като Лозенец и Иван Вазов цените са между 900 и 1 100 евро, за Манастирски ливади - в порядъка на 750 до 900 евро, а в Овча купел има ново строителство с цени от 550 до 700 евро, посочи Горанов и добави, че към момента средните цени на кв. метър ново строителство в столицата са между 650 и 900 евро.