Депутатите отхвърлиха налагането на мораториум върху строителството на територията на крайбрежни плажни ивици. Според вносителите от Коалиция за България – въпреки промените в закона за Черноморското крайбрежие, строителството върху дюни няма да спре.

Според Мая Манолова от левицата един от най-големите скандали, които правителството на ГЕРБ е успяло да предизвика, е Дюнигейт – продажбата на 29 декара дюни от земеделското министерство. „Строителството върху дюните в Несебър бе последвано от два други скандала – строителство в Иракли и на плажа Корал. Всичко това случващо се в управлението на ГЕРБ", напомни Мая Манолова и допълни, че строителните дейности в съответните крайморски местности са били преустановени, но разрешенията не са отменени.

По думите й така строителни дейности могат да започнат във всеки един момент, в който приближени до управляващите фирми се почувстват безконтролни. „А времето между два парламента, в предизборна кампания е най-подходящото. Затова е необходимо да се наложи мораториум на строителните дейности", категорична е Манолова.

От своя страна Иван Вълков от ГЕРБ бе категоричен, че управляващите от никого не искат и не налагат чадър. „Затова предложих: предложете мораториум върху всички разпоредителни сделки, върху цялото строителство на територията на цяла България", коментира Вълков.

Той припомни, че началото на процеса, довел до скандала Дюнигейт, е поставено през 2007-2008 година. По думите му по време на управлението на тройната коалиция тогавашният директор на регионалната екоинспекция е скрил доклад от БАН, в който се казва, че от 30-те декара в местността Кокала край Несебър една трета са дюни.