Общо 11 646 българи са се самоубили или са починали от умишлено самонараняване от 2000  до 2010 г., сочи статистика на НСИ. Самоубилите се мъже са 8626, а жените - 3020, което показва, че нежният пол  близо три пъти по-рядко посяга към умишленото отнемане на живот.

През последните 50 години процентът на самоубийствата в световен мащаб се е увеличил с 60 на сто, сочи доклад на СЗО, посветен на утрешния Световен ден за превенция на самоубийствата 10 септември. Според доклада всяка година около 1 милион души по света се самоубиват или на всеки  40 секунди на планетата един човек умишлено отнема живота си. Според доклада на СЗО опитите за самоубийство в световен мащаб са 20 пъти повече отколкото броя на реализираните самоубийства.

Най-много самоубийства у нас са извършени през 2000 г. - 1383, а най-малко през миналата година - 859. Водещата причина за самоубийствата у нас са конфликтите в семейството - над 40 на сто от случаите.

На второ място са психичните проблеми, следват тежкото финансово състояние, несподелената любов, нежеланата бременност, затруднения в работата, конфликти с учители и др. Близо 75 на сто от самоубийствата у нас се извършват от българи,  а 14 на сто от роми, сочат данните на НСИ. През миналата година най-възрастният човек, който се е самоубил у нас е бил на 97 години, а най-младият - на 8 години, уточняват експертите.

Пак според тях за всеки четвърти българин има опасност да развие някакво психично заболяване, което се дължи на всекидневния стрес, на който са подложени хората през последните години. Всеки ден едно дете посяга на живота си, а двама възрастни се самоубиват, показва статистиката на НСИ.  У нас едва 5-6 процента от българите с влошено психично здраве търсят помощ от професионалисти по психично здраве, докато в Европа този показател е 15-20 на сто. Бум на пациентите с психични проблеми е регистриран в южната ни съседка Гърция, където икономическата криза е предизвикала близо 30-процентно увеличение на депресиите и психичните разстройства.

Според официалните данни на Евростат, по броя на успешните самоубийства на 100 000 души в Евросъюза - първото място заема Литва с 31.5 случая, следвана от Унгария - 21.8, Латвия - 20.7, Словения - 18.7, Естония - 18.3. България е на 20-то място в ЕС по броя на успешни самоубийства - 10.1. БТА