Националният статистически институт започва изследване, което обхваща пазара на земеделска земя. Проучването ще събере данни и за рентните плащания в селското стопанство. Ще бъде събрана информация за цените на земеделската земя и рентните плащания в селското стопанство през 2010, 2011 и 2012 г. за пет основни категории земя по начин на трайно използване (ниви, естествени ливади, лозя, овощни градини, мери и пасища) и по категории на почвено плодородие.

Респонденти ще бъдат земеделски стопанства, акционерни дружества със специална инвестиционна цел (земеделските фондове, инвестиращи в земеделска земя) и агенции за недвижими имоти. Информацията ще бъде събрана чрез електронен въпросник, който ще бъде изпратен на респондентите по електронната поща заедно с уведомително писмо и указания за попълване на информацията.

Данните от изследването ще бъдат представителни на национално и регионално ниво (статистически район, област, община) и ще бъдат публикувани на интернет страницата на НСИ през юни 2013 г.

Данните от изследването ще бъдат представителни на национално и регионално ниво (статистически район, област, община) и ще бъдат публикувани на интернет страницата на НСИ през юни 2013 г., както и в специална публикация на хартиен и електронен носител. Предвижда се подобна информация да започне да се събира периодично.

Изследването се провежда по договор за субсидия между ЕК (Евростат) и НСИ. В него ще участват експерти от 28-те териториални статистически бюра. Дейностите по изследването са започнали още на 1 октомври 2011 г. и ще приключат на 30 септември 2013 година.