Нетна печалба в размер на 2.993 млн. лв. отчете НУРТС България АД за първото тримесечие на тази година. Това е с близо 80% увеличение спрямо предходния период. Приходите от дейността се увеличават от 12.7 млн. лв. на 16.9 млн. лв.

В структурата на разходите, които възлизат на 13.9 млн. лв.,  се забелязва почти двойно увеличение на разходите за външни услуги - от 2.822 млн. лв. на 4.501 млн. лв. От обяснителните бележки към отчета става ясно, че това са основно разходи за пренос, разходи за ремонт и поддръжка на оборудване, сгради и автомобили, разходи за оперативен лизинг на имоти и автомобили, охрана на имущество, телекомуникационни, пощенски, консултантски и други услуги, разходи за услуги от подизпълнители по изграждане на DVB-T мрежа.

През първото тричмесечие на тази година дружеството извърши първо лихвено плащане в размер на 1 206 667 евро по облигационния заем, емитиран през септември миналата година на обща стойност 78.129 млн. лв.

НУРТС България притежава лицензи за изграждане и поддържане на далекосъобщителна мрежа за осъществяване на електронни съобщения, мобилни услуги, наземно цифроно радиоразпръскване. 

Клиенти са му всички най-големи радио и телевизионни оператори. НУРТС България АД притежава над 700 обекта, чрез които се покриват с електронен сигнал 99% от територията на страната. Дружеството разполага и със специализирана земна станция за космически връзки – ЗСКВ Шипка, с. Плана. Към момента тя служи за сателитен пренос и разпространение на над 20 програми.

Основните акционери в НУРТС са регистрираното в Кипър дружество Манселор Лимитед, което дърги 50% от капитала и Блусат Партнърс Лтд, регистрирано в Обединените Арабски Емирства и притежаващо другите 50% от капитала на компанията.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!