Президентът на САЩ наложи вето на бюджета за отбрана, гласуван от републиканското мнозинство в Конгреса.

Предвидените разходи на стойност 612 милиарда долара са твърде високи според Барак Обама, като се харчат пари за много ненужни програми. Например закриването на затвора в Гуантанамо се отлага.

Същевременно в документа има и много положителни моменти като реформата в пенсионирането на военните и финансирането на киберсигурността.

Обама поясни, че се противопоставя на увеличаване на разходите за отбрана, без то да осигурява растеж на американската икономика.

Приетият от Конгреса закон не позволява и провеждането на някои необходими реформи за модернизирането на армията. След президентското вето предстои преразглеждане на текстовете. После те ще бъдат гласувани отново в Конгреса.

С решението си да наложи вето обаче Обама създава допълнително напрежение в отношенията си с републиканското мнозинство.

Този политически конфликт може да доведе сериозни проблеми за американската икономика, защото федералната администрация е на прага на неплатежоспособност. Ако до 3 ноември Конгресът не одобри повишаване на лимита на дълга на САЩ от сегашните 18 трилиона долара, държавата ще трябва да спре работа.

По данни, изнесени от финансовия министър Джак Лю, в хазната има по-малко от 30 млрд. долара и без емитиране на нов дълг, няма как да се финансира федералната администрация.