Барак Обама ще се лиши от един от най-добрите си икономически съветници. Кристина Ромер, председател на икономическия съвет към Белия дом, подаде оставка и от 3-ти септември вече няма да заема поста си. Тя ще се върне в университета Berkeley в Калифорния като преподавател.

Това е втората сериозна промяна в Кабинета на американския президент. По-рано бюджетният директор Питър Оршаг също напусна поста си.

Кристина Ромер си подаде оставката, след като редица критици на кабинета укориха властта, че не са изпълнили програмата си и икономическото възстановяване в САЩ е значително по-слабо от очакваното. Днес се очаква да излязат данните за безработицата през юли и въпреки прогнозите, че тя леко ще се понижи до 9.50%, картината на пазара на труда в страната се счита за критична.

За заместник на Кристина Ромер се спрягат имената на Остан Голсбий - член на икономическия съвет към Белия дом, Джаред Бърнстейн - главният икономист на вицето Джо Байдън, и Лора Тайсън - главен икономист в кабинета на бившия президент на САЩ Бил Клинтън.

Президентът Барак Обама заяви в официалното си становище че неговата любимка Кристи, както той нарича Кристина Ромер, е била изключителен негов помощник във време на криза. Той допълни, че Ромер се е изправила пред много по-сериозни предизвикателства в сравнение с предшествениците й и той оценява високо нейните качества, умения и работа. Reuters