17:30

 

Американските пазари отвориха с леки повишения, като водещи за инвеститорите са новините за данъчните облекчения за богатите в САЩ, които администрацията на Обама изглежда ще продължи и през следващата година. 

 

След това индексите тръгнаха надолу, като причина за движението е новината, че президентът Барак Обама е успял да договори едногодишно удължаване на данъчните отстъпки за работниците и подновяване в срок от една година на програмата за допълнителни обезщетения за дългосрочно безработните в САЩ.

 

Цената на американските облигации падна днес в началото на сесията в Ню Йорк, като търсената от инвеститорите доходност нарасна за втори пореден ден. Доходността по американските облигации с 10 годишен падеж се увеличи до 3.18%, което е най-високото ниво от юни насам. Покачването на доходността на облигациите означава повишаване на цените на кредитите в САЩ, като американското министерство на финансите ще проведе днес аукцион за облигации с 10-годишен падеж с номинална стойност от 21 милиарда долара.

 

Акциите на Home Depot се покачват с 0.42%, след като компанията повиши очакванията си за печалбата през тази година за втори път през последните 2 месеца. От фирмата за продажби на дребно очакват нетна печалба за 2010 г. в размер на 1.97 фолара на акция или с 3 цента над предишната прогноза.

 

Основните индекси в САЩ покачиха леко в началото на сесията, но след това тръгнаха надолу, като индикаторът на топ компаниите в САЩ спечели 0.11% в началото на сесията, достигайки 11 371.19 пункта, преди да падне с 0.12%, до 11 345.88 пункта, широкият индекс S&P 500 се понижава час след старта на търговията с 0.10%, до 1 222.53 пункта, а технологичният NASDAQ Composite е нагоре с 0.10%, до 2 601.04 пункта.

Инвеститорите очакват президентската администрация на Барак Обама да запази данъчните облечения за богатите, въведени от Буш, които изтичат в края на тази година, но в същото време отстъпките за бедните и безработните водят до по-високи социални разходи за фирмите.

Това е и причината за поевтиняването на американските облигации, като инвеститорите на дълговите пазари се опасяват, че данъчните отстъпки ще доведат до увеличение на фискалния дефицит на САЩ.

 

Освен това се проявява и тенденцията типична за края на годината, когато позитивните нагласи за ситуацията в САЩ и най-вече за продажбите на дребно през коледния сезон, дават подкрепа и на долара.

 

Днес американската валута поскъпва с 0.33%, до 1.3219 долара за евро, като покачва и срещу японските пари с 0.77%, до 84.1250 йени. Спрямо британския паунд доларът пада с 0.23%, до 1.5794 GBP/USD.

 

Британският паунд поскъпва след силните данни за новите индустриални поръчки в Обединеното кралство, които показаха силен ръст на месечна база, като индексът достигна минус 3, най-високото си ниво от юни 2008 г. насам.

 

Покачването на долара и британския паунд се отразява негативно върху цените на суровините, като американският лек суров петрол с доставка през януари пада с 0.18%, до 88.53 долара за барел преди данните за петролните запаси в САЩ.

 

10:53 часа

Европейските борси отвориха деня с понижение – във Франкфурт DAX се смъква с 0.32% до 6979 пункта, в Лондон FTSE100 пада с 0.35% до 5788 пункта, а във Франция CAC40 е надолу с 0.38% до 3796 пункта. Причина за това дава липсата на план за преодоляване на дълговата криза след срещата на европейските финансови министри в понеделник и вторник в Брюксел.

Най-чувствително е понижението на акциите на финансовите компании, както и на фирмите от суровинния сектор. Поскъпването на долара на валутните пазари, като в момента едно евро се разменя за USD 1.3217, доведе до понижение в стойността на търговските стоки – и оттам перспективите за печалбите на компаниите от сектора.

Негативен сигнал за борсите даде и статистиката, според която износът на ФРГ през октомври неочаквано се е понижил с 1.1% на месечна база, като причините за това трябва да се търсят в дълговата криза на еврозоната и спада на търсенето заради колебанията в световната икономика.

Не на последно място, икономиите на публични разходи, които определят през последната година фискалната политика на почти всички държави в ЕС, са довели до спад на покупките на германски стоки. Все пак Германия продължава да е еталон за силна икономика, като ниската безрaботица стимулира търсенето на вътрешния пазар. На годишна база германският износ през октомври нараства с 19.8%, а търговският излишък за месеца е 14.2 млрд. евро.



08:22 часа


На валутните пазари доларът отново надигна глава, тъй като предвижданите от американските политици данъчни отстъпки, от които се очаква в населението и бизнеса през 2011/12 г. да останат над 500 млрд. долара, вероятно ще доведат до ускоряване на икономическия растеж и това ще окаже подкрепа на щатската валута. В момента едно евро купува 1.3216 долара, спад от 0.34% за единната валута в рамките на деня. Паундът също се понижи до 1.5703 долара, олекна и йената до 83.88 йени за долар.

 

Евтината йена оказва благотворно влияние на фондовия пазар в Токио, тъй като води до ръст на приходите на компаниите износители. Наистина, чуха се и противоположни коментари – че слабият долар ощетява износителите в Азия, но засега преобладава позитивната нагласа: Nikkei 225 се покачва с 0.87% до 10229 пункта, като Sony и Canon водят парада.

 

Но в другите икономики в региона преобладава предпазливостта – от една страна заради спада в цената на петрола снощи, която е свързана с по-малки приходи за суровинния сектор като цяло, от друга заради понижения риск апетит на валутните пазари във връзка със засилването на долара и поевтиняването на местните валути /според коментара на MarketWatch/. Данните за промишлените поръчки в Япония също се оказаха слаби, с понижение от 1.4% през октомври на месечна база, което не повлия на Токийската борса, но засегна Китай.

 

Индексът Hang Seng в Хонконг се понижава с 0.88% до 23222 пункта, а индексът на Шанхайската борса се смъква с 0.69% до 2991 пункта. Сред важната финансова информация за Китай е и това, че Пекин увеличава експозициите си в японски държавни ценни книжа. По данни на японското министерство на финансите, само през октомври Китай е закупил финансови активи с произход Япония на стойност 3.1 млрд. долара, а месец по-рано за приблизително 9 млрд. долара.


Цената на петрола, която е сред виновниците за азиатския спад днес, в момента е 87.66 долара за барел
WTI и 90.34 долара за барел брент. Рязкото поевтиняване на суровината се отдава на притесненията за състоянието на еврозоната, която може да доведе до смущения в икономическото възстановяване на света и съответно до подтиснато търсене на основната енергийна суровина. Златото се прибра под 1400 долара, със спад от 1.2% или 16.9 долара днес до 1392.1 долара – което потвърждава, че благородният метал в момента се движи от спекулативни фактори.

 

Важно е да се отбележи, че новата данъчна политика на САЩ накара инвеститорите масово да разпродават американски ДЦК - което е една от причините за поскъпването на щатската валута.

 

Снощи Wall Street не поднесе нещо особено интересно, със спад на Dow Jones от 0.03% до 11359 пункта и минимален ръст на S&P500 и Nasdaq съответно до 1224 пункта и 2598 пункта. След един много силен понеделник, ентусиазмът от ниските данъци беше позагубен.