Серия обиски в офисите на дъщерни компании на Газпром извършиха антимонополните служби на Европейския съюз. Европейската комисия съобщава, че „в помещения на компании, занимаващи се с доставки и съхранение на природен газ, са проведени извънпланови проверки”.

Руският газов монополист е заподозрян в ограничаване на конкуренцията. Инспекторите търсят факти, говорещи за предоставяне на изключителни права на отделни компании за сметка на подялба на пазара и ограничаване достъпа на компании – конкуренти до тръбопроводната инфраструктура – както и установяване на завишени цени.

Ако бъдат събрани доказателства, че Газпром е ограничавал конкуренцията на европейския газов пазар, то компанията ще трябва да заплати глоба в размер до 30% от годишните си продажби. Само за Германия глобата може да достигне до 3 млрд. долара.   

По данни на Reuters, обискирани са офиси на дъщерни компании на Газпром в 10 държави от централна и източна Европа. В частност, инспекторите са влезли в офисите на Gazprom Germania и на чешката Vemex /51% от която принадлежи на Gazprom Germania и по контракт до 2012 г. купува по 500 млн. куб.м. руски природен газ годишно.

От германските енергийни корпорации E.On и RWE, които са стари партньори на Газпром, са изисквани документи. Европейската комисия прави уточнение, че фактът на проверката не означава наличие на виновност.

Според европейските регламенти, нарушаването на конкурентното законодателство в ЕС се глобява с 10% от годишния оборот. Ако има доказателства за системно нарушение в рамките на няколко години, глобата за нарушителя се качва до 30%.

За Газета.Ру руски газови експерти припомнят, че Gazprom Germania е доставил през 2010 г. природен газ за Германия за 9.3 млрд. долара. Тоест глобата може да достигне 2.7 млрд. долара.

Възможно е тя да бъде наложена – предупреждават руските енергетици. Газпром има стратегия на вертикално интегрирана компания: от геологични проучвания през добив, транспорт и съхранение до маркетинг и разпределение. От гледна точка на ЕС, това напълно възможно може да се определи като злоупотреба с доминиращо положение на пазара.