По предварителни данни през първото тримесечие на 2015 г. общият индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 5.2% спрямо предходното тримесечие, съобщават от НСИ.

Най-висок ръст е регистриран при дейностите "Сухопътен транспорт" - с 8.9%, и "Воден транспорт" - с 8.0%. Намаление се наблюдава при "Въздушен транспорт" и "Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта", съответно с 1.2 и 0.7%.

Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" нараства с 2.8% спрямо четвъртото тримесечие на 2014 година. Най-голямо увеличение е отчетено в "Информационни услуги" (7.8%) и "Дейности в областта на информационните технологии" (7.1%). Намаление се наблюдава единствено в "Далекосъобщения" - с 1.6%.

При Други бизнес услуги най-висок ръст спрямо предходното тримесечие е регистриран в "Други професионални дейности" (38.4%) и "Дейности по наемане и предоставяне на работна сила" (8.7%). Най-голямо намаление се наблюдава при "Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" - с 8.6%.

През първото тримесечие на 2015 г. общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи" нараства с 8.5% в сравнение със същото тримесечие на 2014 година. Най-голямо е увеличението при дейност "Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" - с 11.4%. Намаление е отчетено само при "Въздушен транспорт" - с 8.7%.

Общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" се увеличава с 5.0% през първото тримесечие на 2015 г. спрямо първото тримесечие на 2014 година.

Най-висок ръст има при "Информационни услуги" - с 20.8%, и "Дейности в областта на информационните технологии" - с 20.6%. Спад е отбелязан при дейностите "Далекосъобщения" (7.7%) и "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (4.8%).

При Други бизнес услуги най-голямо увеличение през първото тримесечие на 2015 г. спрямо същото тримесечие на 2014 г. е отчетено при "Други професионални дейности" и "Дейности по наемане и предоставяне на работна сила", съответно с 33.6 и 17.2%.

Намаление е регистрирано при "Туристическа агентска и операторска дейност, други дейности, свързани с пътувания и резервации" (1.4%) и "Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност" (0.8%).